Kryenegociatori Z. Zef Mazi takime me zyrtarë të lartë italianë: Mbështetje e plotë e Italisë drejt integrimit në BE

Më 23 dhe 24 Shtator 2020, Kryenegociatori për negociatat e pranimit të Shqipërisë në Bashkimin Evropian, Z. Zef Mazi, vizitoi Romën për një vizitë bilaterale në Itali. Z. Mazi u takua me Z. Vincenzo Amendola, Ministër për Çështjet Evropiane, Z. Piero Fassino, President i Komisionit III (Çështjet e Jashtme dhe të Komunitetit) të Dhomës së Deputetëve në Parlamentin Italian, Z. Ivan Scalfarotto, Nënsekretari i Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunimi Ndërkombëtar dhe zyrtarë të tjerë të lartë të Ministrisë Italiane të Punëve të Jashtme.

Zyrtarët e rangut të lartë patën konsulta shumë të frytshme për të çuar përpara bashkëpunimin strategjik dhe partneritetin midis Shqipërisë dhe Italisë gjithashtu në kuadrin e integrimit të Shqipërisë në BE.

Zyrtarët shqiptarë dhe italianë diskutuan ndikimin e vendimit pozitiv të Këshillit Evropian në Mars 2020 për të hapur negociatat e pranimit me Shqipërinë, në veçanti, ata theksuan mbështetjen dhe kontributin shumë të dobishëm të Italisë në procesin që çon në miratimin konsensual të Shteteve Anëtare të BE marsin e kaluar për hapjen e negociatave me Shqipërinë. Ky ishte një vendim historik dhe novator për Shqipërinë.

Kryenegociatori theksoi se Shqipëria vazhdon të përmbushë me vendosmëri konkluzionet e Këshillit me përgjegjësi dhe vendosmëri më të madhe dhe të japë rezultate të frytshme dhe të qarta. Ai gjithashtu vuri në dukje se, me mbështetjen më të gjerë të mundshme në përpjekjet e saj të integrimit nga i gjithë spektri politik shqiptar, shoqëria civile, akademia, media dhe, shumë e rëndësishme, shumica e qytetarëve shqiptarë, Shqipëria do të vazhdojë me një vendosmëri më të madhe rrugën e integrimit drejt BE-së.

Zoti Mazi shprehu shpresën dhe besimin se, ndërsa Shqipëria vazhdon të punojë në përmbushjen e Konkluzioneve të Këshillit në e reformat e sundimit të ligjin, drejtësinë, të drejtat themelore dhe sigurinë, etj, BE gjithashtu do të vendosë duke bërë të mundur që Shqipëria të ecë përpara në hapin e ardhshëm në rrugën e saj të BE – thirrja e Konferencës së parë ndërqeveritare në afatin sa më të shpejtë të mundshëm.

Kryenegociatori shqiptar dhe zyrtarët e lartë italianë vlerësuan shumë marrëdhëniet e ngushta, historike dhe të vazhdueshme midis dy vendeve tona. Ata ranë dakord të qëndrojnë në kontakt të ngushtë, për të vazhduar diskutimin dhe bashkëpunimin për të gjitha aspektet e lidhura me BE të Procesit të Integrimit të Shqipërisë në BE dhe për të përshpejtuar këtë proces. Ata gjithashtu nënvizuan rëndësinë e vazhdueshme të mbështetjes së gjerë politike italiane për Shqipërinë për të arritur hapin tjetër të menjëhershëm në rrugën e BE dhe për të siguruar mbështetje të mëtejshme teknike në fusha të ndryshme për negociatat e ardhshme.

Ndër të tjera, z. Mazi, gjatë vizitës zyrtare në Itali, zhvilloi një konferencë në internet në CeSPI me temën: “Roma-Tirana, partneriteti strategjik për anëtarësimin”.

Adresa

Plateia “Arch.Spyridonas” ,13, Odos “Anastasiou Zini”,
12, T.K. 45444, Ioannina, Greece

Tel / Fax

Tel. +30 26510 21330 +30 26510 22636
Fax. +30 26510 37768
Nr. i emergjences: +306971533398

E-MAIL

consulate.ioanina@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00