"Shpresat e Anijes Vlora" 30 vjet më vonë në një event të rëndësishëm në Bari.

Në këtë kuadër dhe për të nderuar këtë përvjetor kaq të rëndësishëm që ka shënuar historinë, Fondacioni Migrantes në bashkëpunim me Institutin Apulian për Historinë e Antifashizmit dhe Italisë Bashkëkohore dhe Shoqatën Shqiponjat e Mëndafshta te Barit organizuan një event i cili u zhvillua në dy ditë radhazi, më 23 dhe 24 korrik.

Më 23 korrik në Bazilikën San Nicola u mbajt nje Meshë ne Kujdesin Pastoral të Katolikëve Shqiptarë në Itali, kremtuar nga Don Elia Matija, Koordinator Kombëtar i Kujdesit Pastoral të Katolikëve Shqiptarë në Itali. Ndërsa më 24 korrik u mbajt Konferenca me titull “Shpresat e anijes së ëmbël – 30 vjet më vonë”, në Kalanë Sant’Antonio Abate, Bari, moderuar nga Carlo Gentile – RAI, i cili drejtoi tregimin dhe përvojat e drejtpërdrejta te një sere folësish të zgjedhur si protagonistë kryesorë.

Moren pjese Don Gianni De Robertis, Drejtor i Përgjithshëm i Fondacionit Migrantes, si dhe krijuesi i kësaj iniciative. Prof. Vito Antonio Leuzzi, Drejtor i Institutit Apulian për Historinë e Antifashizmit dhe Italisë Bashkëkohore. Eva Meksi – dëshmitare e drejtpërdrejtë teksa mbërriti në Itali me anijen “Vlora”. Livio Muçi, themeluesi i shtëpisë botuese “Besa”. Rando Devole, sociolog, gazetar, ekspert i emigracionit. Motër Roza, anëtare e komunitetit shqiptar në Bari. Përshëndetjet zyrtare u bene nga përfaqësues institucionalë : Znj. Antonia Bellomo Prefekte, Mgr. Giuseppe Satriano Arqipeshkvi i Bari-Bitontos, Znj. Ines Pierucci Këshilltarja për Kulturë e Bashkisë së Barit, Znj. Gentiana Mburimi Konsulle e Përgjithshme e Republikës së Shqipërisë në Bari dhe Z. Giuseppe Dalfino i biri i ish Kryetarit të Bashkisë Dalfino.

Pas-konferences mbremja vazhdoi me shfaqjen “Eksodi – Migrimi është një e drejtë njerëzore”, një vepër transdisiplinare specifike për vendin që kujton eksodet dhe zbarkimin e migrantëve të të gjitha kohërave që ndërthurin artin, muzikën dhe fjalën.

Konceptimi i projektit sheh së bashku një artist, Nikola Genco, një muzikant, Redi Hasa dhe dy gazetarë e autorë, Giorgia Salicandro dhe Luigi Taccone.

Adresa

Via: Pasquale Villari, N.50,
70122 Bari, (BA)

Tel/ Fax

Nr. cel: 0039/0808976960

Nr. i emergjencës: 0039/ 3477824384

E-MAIL

consulate.bari@mfa.gov.al

Për komunikim me qytetarët: konsullore.bari@mfa.gov.al

OPENING TIMES

Monday to Friday
09:00 - 17:00