Bashkëpunimi Kulturor

Kultura është një nga prioritetet kryesore Ambasadën e Shqipërisë Romë, sepse dhe Ministria e Jashtme e Shqipërisë e mbështet punën e saj dy kolona kryesore: diplomacinë ekonomike dhe diplomacinë kulturore.

Nëpërmjet kulturës ne jo vetëm tregojmë identitetin tonë dhe shpalosim vlerat kombëtare, vjetrat dhe rejat, por dhe zhvillojmë tej dialogun interkulturor me popujt tjerë. Qëllimi ynë është kulturën e Shqipërisë ta çojmë Europë dhe kulturën e Europës ta çojmë Shqipëri. Dhe kjo arrihet me përpjekjet dhe pasionin e gjithëve, nëpërmjet politikave kulturore, marrëveshjeve bilaterale, veprimtarive ndryshme social-kulturore me leverdi ndërsjelltë, serioze dhe qëndrueshme, kombëtare dhe universaleGjithashtu ne mbështesim dhe diplomacinë publike, jashtë mureve institucionalë, njohjen dhe lidhjet me njerëzit, personalitetet, me grupet, shoqatat, takimet e ndryshme, bisedat miqësore, cilat shpalosin njeriun përgjithësi dhe qytetarin shqiptar veçanti, virtytet dhe optimizmin për ta bërë jetën bukur

Ambasada e Shqipërisë Itali ka privilegjin se është një vend kulturuar mijëvjeçarë, demokratik dhe modern, por këtu ne kemi një diasporë mrekullueshme, 5 shekullore, atë arbëreshe, e cila ka nxjerrë personalitete fuqishme fusha ndryshme jetës, jo vetëm për dheun amë, Shqipërinë, por edhe për vendin e tyre, Italinë.

Gjithashtu ne kemi një diasporë re, punon dhe jeton Itali, integrohet dhe prodhon vlera kulturore e po krijon personalitetet e veta, duhet t’i njohë dhe i njeh gjithnjë e shumë vendi amë dhe ne i mbështesim arritjet e tyre me gjitha forcat. Mbi gjitha gëzohemi bashkë për sukseset e përbashkëta. gjitha universitet e Italisë, veri dhe jug, ka studentë shqiptarë, jo vetëm familjeve kanë emigruar, por dhe nga ata kanë konkuruar nga Shqipëria për t’u diplomuar këtu, cilët japim një imazh gjithnjë mirë tonin. Ata janë qytetarë Shqipërisë dhe Europës.

Prandaj ne si ambasadë ideojmë, nxisim dhe mbështesim veprimtaritë kulturore si botimet letrare dhe shkencore shqiptarëve Itali, ekspozitat e pikturës dhe ato fotografike, koncertet, filmat, teatrot, tubimet e përbashkëta dhe na vjen mirë shoqatat shqiptare si dhe ato arbëreshe bashkëpunojnë dhe po shkojnë drejt bashkimi ideal.

Me anë kulturës dhe veprimtarive me nivel lartë kulturor ne do mund tërheqim interesin e tjerëve, na njohin dhe duan bashkëpunojnë, vijnë shohin bukuritë e vendit tonë, zhvillohet turizmi, dhe bashku me , dhe turizmi kulturor, t'u shpalosim te tjerëve historinë tonë dhe pasuritë arkeologjike, t'u gjendemi pranë dhe t'i frymezojmë për projekte këto fusha dhe bëjme ato realizohen, gjithashtu t’u bëhet e ditur se mundësitë për investime, jo vetëm kulturore, janë reale e mëdha.

 

Adresa

Ambasada Shqiptare
Via Asmara nr.5 - 00199
Romë - Itali

Tel / Fax

Tel: 00 39 06/86224110
Fax: 00 39 06/86224120
Zyra Konsullore
Tel: +39 06/86224115
Nr. i emergjences:+39 344 495 1075

E-MAIL

embassy.rome@mfa.gov.al konsullore.rome@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00

Orari zyrtar për
Zyrën Konsullore
09.00 - 17.00