Ambasadori

Prof. Petrit Malaj

               

Informacioni personal

Shtetësia:         Shqiptare

Ditëlindja:       12.12.1961

Gjinia:             M

Statusi:            I martuar

 

1985–1990:     Kualifikim pasuniversitar (provimet pasuniversitare të formimit intelektual dhe artistik).

1995:               Specializim–Shkolla Ndërkombëtare e Teatrit “Jacques Lecoq”– Paris,Francë.

2000:               Stazh profesional- Departamenti i Shtetit Amerikan– “Administration, management in Theatre and Theatrical       Schools, organization and functioning of theatrical Schools and companies”.

2001:               Stazh profesional për aktrimin, Bari– Itali

 

Grada dhe Titulli akademik i fituar:

1999: Titulli akademik “Profesor i Asociuar”

2004: Titulli akademik “PROFESOR”

2020: Titulli “Mjeshtër i Madh” nga Presidenti i Republikës së Shqipërisë

 

Funksione dhe detyra të kryera në UART apo institucione të tjera shtetërore:

1985-në vazhdim:       Pedagog, Universiteti i Arteve

1995-1997:                  Shef i Seksionit “Edukimi Trupor”

1997-2007:                  Dekan i Fakultetit të Artit Skenik në Universitetin e Arteve

1999-2007:                  Udhëheqës Artistik i Teatrit të Akademisë së Arteve

2008-2016:                  Rektor i Universitetit të Arteve

2016-2023       Dekan i Fakultetit të Artit Skenik në Universitetin e Arteve

2003-2006:                  Zv/Kryetar i Këshillit Drejtues të RTSH (zgjedhur nga Kuvendi i Shqipërisë)

2007-2011:                  Anëtar i Këshillit Bashkiak Tiranë

2008-2011:                  Anëtar i Bordit të Teatrit Kombëtar – Tiranë

2011-2014:                  Anëtar i Bordit të Teatrit Kombëtar të Operas e Baletit

2014-2017:                  Anëtar i Komisionit të Vlerësimit të Titujve Akademikë KVTA, pranë MAS.

2012-në vazhdim:       Kryetar i Komisionit të provimit të shtetit për profesionin e rregulluar të mësuesit në fushën e arteve pranë QSHA-së.

2021-2023:                  Kryetar i bordit Artistik të teatrit Kombëtar Eksperimental “Kujtim Spahivogli”, Tiranë.

2022-në vazhdim:       Anëtar i bordit të administrimit në Universitetin “Eqrem Çabej” Gjirokastër.

 

Pjesëmarrës në shumë aktivitete periodike evropiane e rajonale si: festivale teatrore e filmike, konferenca e seminare, masterclass-e, workshope të ndryshme, i angazhuar me cilësinë e pjesëmarrësit, lektorit apo drejtuesit të sesioneve teoriko-profesionale (Lisbonë, Shkup, Prishtinë, Udine, Venecia, Sofie, Sibiu, Badajoz, Lecce, L’Aquila, Pescara, etj.)

 

Aktiviteti pedagogjik:

 • Në vitet 2003-2005 Udhëheqës shkencor disertacioni për mbrojtjen e gradës shkencore “Doktor i Shkencave” me temë “Psikodrama dhe Aktori”.
 • Anëtar i disa komisioneve në Universitetin e Arteve, Universitetin e Tiranës, Universitetin Politeknik (Fakulteti i Arkitekturës), Universitetin e Prishtinës, Qëndrën e Studimeve Albanologjike etj, për vlerësimin e pedagogëve për tituj akademikë.
 • Mbi 40 udhëheqje diplome në dy ciklet e studimit  në Fakultetin e Artit Skenik.
 • Ligjërata, intervista dhe diskutime në Radio dhe Televizionet Shqiptare, por edhe në Kosovë, Maqedoni, Itali etj.
 • Leksione e mësime praktike në Universitetin e Prishtinës dhe Tetovës, përkatësisht në Fakultetet e Arteve.
 • Referate në simpoziume, konferenca shkencore në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni, Greqi, Itali, Portugali, etj.
 • Kryetar apo anëtar i disa Jurive të Festivaleve të Teatrit si: Anëtar Jurie në Festivalin e Aktrimit - Fier 2004, Kryetar i Jurisë së Festivalit të Teatrove në Maqedoni 2003; Tre herë Anëtar i Jurisë së Festivalit në RTSH,  Kryetar i Jurisë së Festivalit të Teatrove në Ferizaj-Kosovë dhe shumë të tjera
 • I ftuar si specialist në Festivalin e Teatrit në Maqedoni - Tetor 2005.
 • Në simpoziumin e Lecce – Itali, në projektin “Për një rrjet teatror mesdhetar” me temën “Bashkëpunimi  i kulturave teatrore  si ndërlidhëse të popujve”. Nëntor 2005.
 • Drejtues i tryezës shkencore ballkanike “Bashkëpunimi i shkollave teatrore të Ballkanit”, Prill 1998
 • Anëtar i Komitetit Teknik e Shkencor në Projektin e Rrjetit Kulturor Ndërkombëtar “FACTORY”- Maj 2007
 • Drejtues i tryezës shkencore-kulturore organizuar nga Rajoni i Puglias, Qendra e Inisiativave Evropiane, Instituti Italian i Kulturës dhe Akademia e Arteve me temë: “Perspektiva të bashkëpunimit artistik dhe kulturor midis Puglias dhe Shqipërisë”.- Maj 2007
 • Në Konferencën e Rrjeteve të Universiteteve Shqipfolëse “Arsimi i Lartë, problemet e sotme dhe sfidat e së ardhmes” me kumtesën “Procesi mësimor dhe kurrikulat: Arsimi i Lartë i nivelit Bachelor; Puna, arritjet dhe problemet e deritanishme sipas standarteve të këtij sistemi”.- Mars 2009
 • Anëtar i Komitetit Teknik e Shkencor në Projektin e Rrjetit Kulturor Ndërkombëtar në kuadër të  Projekteve IPA “ArTVision” – Nëntor 2012
 • Pjesëmarrës në Programin e Bashkimit Europian për Arsimin e Lartë Erasmus si ICM (staff training) në shkollën e filmit CIFP Image e Son- La Coruna, Spanjë-KA107-nëntor 2017, si dhe C.Artes Staff week Meeting-KA171.

 

Aktiviteti artistik:

Në teatër- 10 role

Në film-   19 role

Vepra të realizuara si Pedagog-Regjisor- 6

 

Çmime:

1979: Medalja "NAIM FRASHËRI"- akorduar nga Kuvendi i Shqipërisë.

1982: Medalioni i Festivalit të Pestë të Filmit Shqiptar.

1986: Çmimi i dytë për aktorë, akorduar në Festivalin e Shtatë te Filmit Shqiptar.

Gjatë  këtyre viteve janë akorduar edhe Diploma e Dëshmi të ndryshme për aktivitetin krijues e shkencor.

 

Vlerësime të kritikës apo shtypit si:Gazeta"Koha Jonë:",Gazeta Shqiptare":Gazeta"Drita”,Gazeta "Intervista", Gazeta “SHQIP”,Gazeta "Telegraf",si dhe shumë intervista e shkrime të tjera.

 

Monografi, botime ose projekte të tjera:

1. Probleme të Teatrit dhe Kinematografisë ( Monografi ) 1975 – 1985 Biblioteka e Akademisë së Arteve

2. Aftësitë shprehëse të aktorit 1983 Katedra e Aktorëve

3. Tërësia e elementëve të Mjeshtërisë së Aktorit dhe kultivimi i tyre 1987 Katedra e Aktorëve

4. Puna e studentëve kërkon ballafaqim me spektatorin 1988 Fakulteti i Artit Skenik

5. Puna improvizuese me anën e lëvizjes dhe me maskat, për studimin e karaktereve 1995 F. i Artit Skenik

6. Edukimi trupor, element i domosdoshëm për krijimin e figurës 1996 Fakulteti i Artit Skenik

7. Programi i lëndës "Plastika aktoriale" 1996 -Fakulteti i Artit Skenik

8. Projekti i Festivalit të Dytë të Shkollave të Teatrit të Ballkanit -1998 , Fakulteti i Artit Skenik

9. Teatri i Akademisë – Laborator metodiko-krijues- 1998, Fakulteti i Artit Skenik

10.Teksti profesional "Elementët bazë të Mjeshtërisë së Aktorit" 1998 ( Bashkëautor ) –(Shtëpia Botuese e Librit Universitar).

11. Teksti profesional "Aktori, Roli, Figura" 122 faqe 2002 (Shtëpia Botuese e Librit Universitar)

Adresa

Ambasada Shqiptare
Qyteza Pejton, Rruga Mujo Ulqinaku
18 Prishtine

Tel / Fax

Tel. + 383 38 248208
Fax. + 383 38 248 209
Nr. i emergjences:+383 45 618 618

E-MAIL

embassy.pristina@mfa.gov.al