Autostrada energjetike Shqipëri-Maqedoni, me mbështetjen e Gjermanisë

Këshilli i Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe Qeveria e Republikës Federale të Gjermanisë firmosën sot pjesën e dytë të marrëveshjes për financimin e projektit “Linja e transmetimit 400 kV Shqipëri-Maqedoni”. Në total, huaja e butë e bankës gjermane KfW për këtë projekt arrin në 50 milion euro.

Projekti përforcon lidhjet interkonektive me rajonin, duke krijuar kushte për shkëmbime tregtare dhe tranzitime pa kufizim të energjisë elektrike në rajon, zhvillon rrjetin 400 kV në zonën Jugore të Shqipërisë dhe si pjesë e infrastrukturës së Korridorit të Tetë Europian krijon mundësi të mira për lidhje nëpërmjet kabullit nënujor me Italinë.

Po sot, mes Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe qeverisë së Republikës Federale të Gjermanisë, u nënshkrua marrëveshja për bashkëpunimin financiar 2011-2013-2014, për Projektin: “Program për menaxhimin e Mbetjeve”, si dhe për Projektin “Program Menaxhim të Mbetjeve 2”.

Në fjalën e tij gjatë ceremonisë për nënshkrimin e këtyre marrëveshjeve, Z. Hans Joachim Fuchtel, Sekretar Shteti i Gjermanisë, u shpreh ndër të tjera se Gjermania është donatori më i madh bilateral i Shqipërisë. “Bëhet fjalë për një shumë 85 milionë euro që do të jepen për bashkëpunimin e dy viteve të ardhshme,” deklaroi Z. Hans Joachim Fuchtel, duke nënvizuar përkujdesjen e vetë Kancelares federale Angela Merkel në këtë bashkëpunim. “Dëshiroj gjithashtu t’i referohem edhe Konferencës së Ballkanit Perëndimor të këtij viti dhe të nënvizoj sërish se Gjermania është e gatshme të vazhdojë të mbështesë Shqipërinë në rrugën e saj të mëtejshme drejt Bashkimit Europian dhe ta mbështesë Shqipërinë në zbatimin e reformave të nevojshme drejt këtij qëllimi,” theksoi ndër të tjera Sekretari Joachim Fuchtel. 

Adresa

Ambasada Shqiptare
Rr.Slavej Planina, nr.2
1000 Shkup, Republika e Maqedonisë së Veriut

Tel / Fax

Tel: +389 2 3246726
Fax: +389 2 3246727
Vetëm për emergjenca:
+38975376896

E-MAIL

embassy.skopje@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00

Zyra Konsullore
10:00-14:00