Turizmi dhe Kultura

Territoret e Shqipërisë sotme kanë qenë populluara para 100.000 vitesh.
fillimet e mijëvjeçarit tretë para erës sonë, u vendos popullsia Indo - Evropiane.
Si rezultat i kësaj përzierje u krijua një popullsi ruajti karakteristikat  e veçanta kulturore dhe gjuhësore Gadishullin Ballkanik (pellazgët).
bazuar këtë popullsi vjetër, midis mijëvjeçarit II dhe shekullit parë para erës sonë u krijua popullsia Ilire.
Grekët arritën Epidamos (Durrësi i sotëm), Apoloni dhe Butrint shek. 7 para erës sonë për vendosur aty koloni vete - qeverisura.
Ashtu si dhe grekët, Ilirët ruajtën gjuhën dhe traditat e tyre pavarësisht pushtimit romak prej shekujsh.
Rruga tregtare e rëndësishme midis Romës dhe Kostandinopolit, ishte rruga Egnatia, kalonte përmes portit Durrësit.
fund shekullit 14, Shqipëria ishte e pushtuar nga perandoria Romake.
Nga viti 1443 deri 1468 heroi kombëtar Skënderbeu (Gjergj Kastrioti) udhëhoqi rezistencën shqiptare, duke fituar 25 betejat kundër Turqve.Pas vdekjes Skënderbeut, ishte vetëm çështje kohe para se Otomanët mundnin rezistencën shqiptare duke marrë kontrollin e vendit 1479.
26 vite vonë Kostandinopoli u rrëzua.
Për shumë se 400 vjet Shqipëria ka qenë nën regjimin Otoman.
Përpjekjet dhe revoltat e njëpasnjëshme sollën Shpalljen e Pavarësisë 1912.
 
Mikpritja është një traditë shekullore shqiptare. Populli shqiptar është i njohur për vlerat e tij humanizmit.
Për traditat e mikpritjes shqiptarwve kanë shkruar shumë udhëtare huaj, cilët kanë shkelur vetë tokën shqiptare. Për tu përmendur janë Lord Bajroni, udhëtarja angleze Edith Durham, konsulli francez Pukeville, Ekharti, Hammondi etj.
 
Shqipëria ka një traditë gjatë folklorin muzikor, i cili daton nga periudha Iliriane. këngët, vallet, dhe krijimet instrumentale  pasqyrohen temperamenti dhe shpirti i gjallë i shqiptarëve.
 
Letërsia e vjetër përfaqësohet nga vepra me karakter fetarë ku shprehet rezistenca kundrejt dominimit turk.
Libri i parë shqip është "Meshari" i Gjon Buzukut  (1555).
Autorët njohur kësaj letërsie janë Pjetër Budi, Fran Bardhi, Pjetër Bogdani etj.
Letërsia shqiptare zhvillohet fuqimisht periudhën e Rilindjes Kombëtare.
Kjo letërsi ndërthur shpirtin iluminist, romantik, demokratik shkrimtarëve asaj periudhe.
Tema kryesore e krijimtarisë asaj periudhe përbën epika dhe lirika historike.
Autorët spikatur letërsisë Rilindjes janë: Naim Frashëri, Andon Zako Çajupi, Sami Frashëri, Ndre Mjeda, De Rada etj.
Gjatë periudhës Pavarësisë, letërsia trajtoi njëjtën temë patriotizmit Rilindjes, duke u thelluar shumë karakterin demokratik.
Figurat shquara kësaj periudhe janë Fan Noli, si një publicist, poet, përkthyes si edhe një figurë politikani, Migjeni, Lasgush Poradeci, Gjergj Fishta, Ernest Koliqi, Faik Konica e tjerë.
Pas luftës dytë botërore, realizmi socialist kushtëzoi tematikën e letërsisë. Megjithatë edhe  gjatë kësaj periudhe lindi dhe u zhvillua një letërsi e mirëfilltë e cila edhe pse nën çensurë, krijoi dhe u konfirmua.
Mund përmenden shkrimtarët : Mitrush Kuteli, Ismail Kadare, Dritëro Agolli, Dhimitër Xhuvani, Jakov Xoxe, Vath Koreshi, Kol Jakova, Bardhyl Londo, Fatos Kongoli etj.
 
Artet e ndryshme dhe ato figurative i kanë fillimet periudhat antike.
Kështu nëpërmjet zbulimeve arkeologjike janë zbuluar me qindra terakota, ornamente metalike i përkisnin fiseve ilire.
Për tu përmendur janë shkollat e Apolonisë dhe Durrësit lashtë.
Objektet shquara dhe interesante kësaj periudhe janë koka e Deas (Hyjnesha e Butrintit), koka mermer e Artemisit Apoloni, mozaikët e Butrintit, mozaiku "Bukuroshja e Durrësit", statujat e Apolonisë etj.
 
periudhat bizantine dhe post - bizantine janë për tu përmendur afresket murore gjenden kishën e Rubikut (1272).
shekullin e 16-të, janë për tu përmendur afresket e Onufrit dhe vitin 1986 u hap Berat muzeu, nder punimeve tij.
shekujt e 18-të janë për tu përmendur punimet e ikonografëve shquar Kostandin Shpatarakut dhe David Selenicasit. Punimet e tyre gjenden Ardenicë, Voskopojë, kishat e Selcanit dhe Valëshit zonën e Shpatit, Korçë etj.
Për vizitorët dhe turistët paraqet mjaft interes "Muzeu i Artit Mesjetar" gjendet Korçë.
Gjatë periudhës rilindjes dhe pavarësisë artin dhe kulturën shqiptare, janë për tu përmendur personalitete tilla si: piktorët Kolë Idromeno (1860 - 1939), Andrea Kushi (1884 - 1959), Spiro Xega (1863 - 1953), Vangjush Mio (1891 - 1957), skulpturë  Odise Paksali (1903 - 1985), muzikë Tefta Tashko Koço etj.
Për turistët, Shqipëria ofron disa muzeume dhe galeri me interes kulturor siç janë: Muzeu Historik Kombëtar, Shtëpia Muze e Vangjush Mios, Galeria Kombëtare e Arteve Figurative Tiranë,Muzeu "Mezuraj" si dhe muze te tjera private Tiranë, Galeria "Eduard Lir" Berat, Galeria "Guri Madhi" Korçë etj.  
 
(Informacioni është marë nga Agjencia Kombëtare e Turizmit).
 
 
 

Adresa

Ambasada Shqiptare
Frederiksholms Kanal 4, st.tv. 1220
Copenhagen, Denmark

Tel / Fax

Tel. + 45/ 33917979
Fax. + 45/ 33917969
Nr. i emergjences
+45 91783183

E-MAIL

embassy.copenhagen@mfa.gov.al

Orari zyrtar

Nga e Hëna në të Premte
09:00 – 17:00