KDNJ52: Përgjegjësi për krimet ndërkombëtare dhe shkeljet e rënda të të drejtave të njeriut në Bjellorusi

Raporti i parë në KDNJ49 mbi situatës së të drejtave të njeriut në Bjellorusi vinte në dukje përdorimin e gjerë të ndalimit arbitrar dhe torturës, dështimin e plotë të autoriteteve bjelloruse për të hetuar në mënyrë efektive akuzat për këto shkelje të të drejtave të njeriut, si dhe mungesën e respektit për procesi dhe të drejtat e gjykimit të drejtë.
 
Në pothuajse një vit, që nga ai raport, Bjellorusia ka ndërmarrë hapa për të zbatuar ndonjë nga rekomandimet e raportit apo Raportuesit të Posaçëm të OKB për situatën e të drejtave të njeriut në Bjellorusi, as ka ndërmarrë ndonjë veprim tjetër për të korrigjuar përhapjen e gjerë të shkeljeve të të drejtave të njeriut në vend. Përkundrazi, situata veçse është përkeqësuar më tej.
 
Gjatë javës së Segmentit të Nivelit të Lartë të KDNJ52, një grup vendesh dhe organizatash të shoqërisë civile zhvilluan një takim për të informuar shtetet mbi situatën gjithnjë e më të përkeqësuar të të drejtave të njeriut në Bjellorusi, veçanërisht në lidhje me shkeljet më të rënda që ndodhin në vend dhe që duhet të vazhdojnë të tërheqin vëmendje nëpërmjet zgjerimit dhe forcimit të mandateve ekzistuese të KDNJ. Shqipëria ishte një nga bashkësponsorizueset e takimit, ku u përfaqësua nga Zëvendësministrja Për Evropën dhe Punët e Jashtme, znj. Megi Fino.
 
 
Remarks
 
at the
 
Side Event on
Accountability for international crimes and serious human rights violations in Belarus
 
delivered by H.E. Ms. Megi Fino
Deputy Minister for Europe and Foreign Affairs of Albania
 
Geneva, 2 March 2023
 
 
"Good afternoon.
 
Much of our attention has been and is – rightfully – on the human rights and humanitarian situation in Ukraine, as well as the avenues of accountability following Russia’s aggression against Ukraine.
 
And yet, the situation in Belarus is deserving of attention beyond the run-up to and aftermath of the 2020 fraudelent presidential election.
 
Firstly, because the Lukashenka regime continues to flagrantly violate and abuse human rights and fundamental freedoms in Belarus. The number of political prisoners alone has passed 1400 and continues to grow. That is more than 1400 real people in detention, deprived of their liberty, separated from their families; people representing the breadth of Belarusian society, whose only crime is to peacefully demand respect for their human rights and fundamental freedoms.
 
Secondly, because as already noted by OHCHR, the Belarusian Government pursues an active policy of repression to prevent truth, justice and accountability for the violations committed. That makes it even more important to document human rights abuses and promote accountability in Belarus.
 
And thirdly, because it is important for the Belarusian citizens – whose freedoms are under systematic and widespread attack – and for civil society and human rights defenders in Belarus – who are the target of an organized repression – to know that they are seen, and heard, and understood, and that they are not alone.
 
I thank the organizers of this event, and I am proud to see Albania among the co-sponsors."

Adresa

Misioni i Shqipërisë
Rue du Môle 32, 1201 Gjenevë

Tel / Fax

Tel: +4122 7311143
Fax; +4122 7388156
Nr. e emergjences: +41 79 151 85 04 / +4122 7311143

E-MAIL

mission.geneve@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00