Adrian Paci artisti i shquar bashkëkohor shqiptaro-italian ekspozoi veprat e tij "Still Voices" në Muzeun e Arteve ne Haifa!

Adrian Paci, artisti i shquar bashkëkohor shqiptaro-italian, i njohur ndërkombëtarisht, ekspozoi veprat e tij në një ekspozite të suksesshme në 10 shkurt 2022 në Muzeun e Artit Haifa!

 

Sezoni i ri në muzeun Haifa përfshin një përzgjedhje të veprave video-art të artistit shqiptaro-italian Adrian Paci, të shtrira në një kat të tërë nën titullin "Still Voices".

Artisti shqiptar Adrian Paci, qe jeton në Milano, ka shfaqur veprat e tij në MoMA dhe Muzeun Guggenheim, kesaj radhe zgjodhi Haifën për të shfaqur premierë veprën e tij të vitit 2021, The Wanderers. Në dy ekrane të mëdha tregohen realitete të ndryshme. rrugët e vendlindjes së tij në Shqipëri dhe ritet e dasmes shqiptare. Në punet e vitit 2018 "Broken Words", refugjatët sirianë janë filmuar ndërsa dëgjojnë një përkthim në italisht të historive të tyre personale të dhunës dhe arratisjes, të treguara në arabisht.

Ajo që përjeton shikuesi janë zërat origjinalë arabë që luhen nga folës të shumtë. Fjalët priten dhe mjegullohen përtej të kuptuarit; ajo që mund të shihet janë reagimet trupore ndaj traumës së folur. Kjo përvojë e fuqishme zakonisht mungon kur dikush lexon një artikull mbi luftën civile të vazhdueshme.Në "Interregnum" 2017, Paci i tregon shikuesit pamjet e bazuara në lajme të një kombi që mban zi për vdekjen e një lideri, nga Stalini te lideri shqiptar Enver Hoxha. Në të, trupi fizik i personit që duhej të drejtonte vendin u shemb. Duke iu nënshtruar të njëjtit fat, të gjitha qeniet e gjalla jetojne absurdin e humbjes se diktatorit.

"Fokusi im," thotë artisti  "është se si njerëzimi ndërton momentet e tij teatrale për t'iu përgjigjur nevojave të tij të thella."

 

Në këtë event të rëndësishëm kulturor, si ambasadori shqiptar Bardhyl Canaj ashtu edhe ambasadori italian Sergio Brabanti në fjalën e tyre hapëse shprehën vlerësimin e tyre për veprat bashkëkohore të Pacit dhe mesazhet e rëndësishme që ata dërgojnë përmes temave si migrimi, gjeografia, dhimbja dhe trauma njerëzore, distanca familjare etj.

Falënderime të veçanta për organizimin e një ngjarjeje të tillë shkojnë për Kobi Ben -Meir kuratorin e Muzeut Haida dhe Yotam Yakir Drejtorin e Përgjithshëm të Muzeut të Artit Haifa. Mirënjohës për Ambasadën Italiane, Qendrën Italiane të Kulturës, Familjen Getz dhe Menashe Getz. Konsulli i Nderit të Shqipërisë në Izrael dhe të gjithë atyre që mbështetën dhe bënë të mundur organizimin e këtij aktiviteti.

Krenar që kemi mes nesh një artist të madh dhe mik të dashur Adrian Paci!

Sezoni i ri në Muzeun e Artit në Haifa hapet të premten, më 11 shkurt, në orën 10:00 dhe mbyllet të shtunën, më 25 qershor 2022. 

https://youtu.be/kZeOSiG4Nfw

https://m.jpost.com/j-spot/article-696149/amp

Adresa

Ambasada Shqiptare
Laz-Rom Building, 11 Tuval Street,
Ramat Gan 5252226, Israell

Tel / Fax

Tel: 00972 03-5465866
Fax: 00972 03-6883314
Cel: 00972 (0) 54 904 2813
Nr. i emergjences: 00972 (0) 54 904 2813

E-MAIL

embassy.telaviv@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E Diel - E Enjte
9:00- 17:00