BBC: “Vendi më tolerant në botë”

“Papa Françesku e ka vlerësuar këtë komb të vogël ballkanik për tolerancën fetare të dukshme, duke thënë se Shqipëria duhet të shërbejë si një shembull për botën”. Një reportazh i fundit i BBC, nis me këtë frazë e cila vë në pah, tolerancën fetare dhe sidomos në qytetin edhe për të cilën gazetari i BBC, është fryëmzuar për të ofruar lexuesve në mbarë globin, një artikull të magjishëm.

“Kisha dëgjuar zërin e tij tashmë disa herë duke i bërë jehonë nëpër rrugët dredha-dredha dhe rrugica të Beratit, një qytet i vogël në Shqipëri”,- janë fjalët me të cilat gazetari përshkruan një shtetas nga Berati, i cili ka një histori.

Ai është fotografia e vërtetë e një myslimani të devotshëm por unë jam i befasuar për të mësuar se kjo nuk ka qenë gjithmonë kështu. “Unë kam qenë i krishterë”,- shpjegoi Buba dhe për vite me rradhë ka ndjekur këtë rrugë.  “Në fund, kam fituar debatin, por procesi më bëri për të bërë pyetje në lidhje me bindjet e mia. Përgjigjet e dhëna nga Islami, ishim me shumë kuptim për mua, kështu që unë u konvertova”, tha ai.

Edhe pse zgjedhja për tu kthyer mund të duket si e habitshme, realiteti është se Shqipëria ka qenë prej kohësh një vend i tolerancës dhe harmonisë fetare.

Artikulli vecon edhe se, “Fetë mbizotëruese janë Islami dhe Krishtërimi, ku myslimanët përbëjnë më shumë se gjysmën e popullsisë. Kishat dhe xhamitë shpesh zënë të njëjtën rrugë dhe martesat ndërfetare janë pranuar gjerësisht në kulturën”.

Shkrimi ka edhe vizitën në vitin 2014 të Papa Françeskut, i cili vlerësoi vendin për tolerancën e dukshme fetar, duke thënë se kjo duhet të shërbejë si një shembull për botën. Gjatë fjalës së tij në Tiranë, Papa Françesku vlerësoi “bashkëjetesën paqësore” të feve në vend, duke shtuar se “ky është veçanërisht rasti kur fryma autentike fetare është duke u shtrembëruar nga grupe ekstremiste, dhe ku dallimet fetare janë duke u shtrembëruar”.

Buba, personazhi që rrëfen harmoninë për BBC, preh edhe periudhën ku feja ka qenë e ndaluar. Duke iu referuar periudhës mes viteve 1944 dhe 1992, kur Shqipëria ishte nën një regjim të rreptë komunist nga diktatori Enver Hoxha.

Gjatë regjimit, Shqipëria u bë një shtet i plotë i izoluar nga bota e jashtme. Në vitin 1967, Hoxha forcoi kontrollin e tij mbi vendin edhe më tej duke ndaluar të gjitha fetë, duke deklaruar Albania shteti i parë ateist në botë. Gjatë kësaj kohe, kishat dhe xhamitë u konfiskuar nga ushtria dhe u shkatërruar ose u kthyen në kinema ose në sallat valle.

Për të ilustruar se si harmonia fetare ekziston ne Shqiperi, ai solli shembullin e fundit të Malbardh, një fshat i vogël në veri të Shqipërisë. Disa vjet më parë, zona e vogël bëri bujë në të gjithë vendin, kur popullsia lokale myslimane ngriti fonde për të rindërtuar kishën katolike të fshatit, e cila kishte qenë prishur me të tjerët gjatë sundimit të Hoxhës.

 

Për më shumë:

http://www.kohajone.com/2016/11/03/bbc-vendi-me-tolerant-ne-bote-foto/

 

Adresa

Ambasada Shqiptare
Laz-Rom Building, 11 Tuval Street,
Ramat Gan 5252226, Israell

Tel / Fax

Tel: 00972 03-5465866
Fax: 00972 03-6883314
Cel: 00972 (0) 54 904 2813
Nr. i emergjences: 00972 (0) 54 904 2813

E-MAIL

embassy.telaviv@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E Diel - E Enjte
9:00- 17:00