Shqipëria dhe Izraeli thellojnë bashkëpunimin dypalësh

Arritjet kryesore / Vizitat e Nivelit të Lartë 2020-2021

• Vizita e fundit e nivelit të lartë nga pala shqiptare ishte vizita e Presidentit Meta në Izrael, si i ftuar në Forumin Botëror të Përkujtimit të Holokaustit, me ftesë të Presidentit Rivlin, Janar 2020, ku mbajti një fjalim në ICT, një organizatë jofitimprurëse në Qendrën Ndërdisiplinore (IDC), Herzliya, Izrael,  e cila ofron ekspertizë në luftën kundër terrorizmit, inteligjencës, menaxhimit të krizave dhe politikave të sigurisë dhe mbrojtjes në përgjithësi.

• Pjesëmarrja e Kryeministrit Rama në Forumin Global të AJC, i cili u zhvillua për herë të parë në Evropë, në Berlin, Qershor 2020.

• Vizita e deputetit N. Peleshi, së bashku me kryebashkiakun e Korçës dhe pjesëmarrja e tyre në Forumin Botëror-MUNIWORLD. Nisja e bisedimeve me bashkinë Rishon L'etzion për binjakëzimin me qytetin e Korçës, shkurt 2020.

• Atacheu ushtarak jo rezident i emëruar në shtator 2020, që mbulon Izraelin nga Turqia me kërkesë të ish-Ministres së Mbrojtjes Xhacka.

• Takimi virtual I ish- Ministrit të Diasporës Pandeli Majko me Drejtorin Ekzekutiv të AJC David Harris dhe shkëmbimi i eksperiencave, ekspertizës mes dy vendeve për çështjet e diasporës, shkëmbimi i modeleve, vendosja e bashkëpunimit mes degëve të AJC në Evropë dhe komuniteteve shqiptare atje. Korrik 2020.

• Memorandumi i Mirëkuptimit i nënshkruar ndërmjet UET dhe Institutit të Politikave Rajonale, MITVIM, janar 2020.

• Vendim KM Nr. 146, datë 25.10.2019, Për hapjen e Qendrës Kulturore Shqiptaro-Hebreje në Tiranë dhe njëkohësisht në Jerusalem.

• Konventa për shmangien e taksimit të dyfishtë dhe evazionit fiskal, e cila synon heqjen e taksave për investitorët e dy vendeve, e nënshkruar në nivel ambasadori nga ana jonë dhe nga ministri i Jashtëm Ashkenazi nga pala izraelite, në maj. 3, 2021. Konventa për shmangien e taksimit të dyfishtë dhe evazionit është një hap i rëndësishëm që do të lehtësojë investimet e ndërsjella duke përfshirë në fushën e energjisë, industrisë dhe turizmit dhe forcimin e lidhjeve ekonomike të Izraelit me Shqipërinë.

• Marrëveshja për dixhitalizimin e dokumenteve arkivore ndërmjet Yad Vashem dhe Arkivit Qendror Shtetëror sigend në maj 2020. Do të bëjë të mundur dixhitalizimin e mbi 20 mijë artikujve të arkivit shqiptar të periudhës së Holokaustit, me investime të përbashkëta.

• Diplomacia kulturore është një mjet i rëndësishëm për t'i bërë të njohura publikut izraelit lidhjet që lidhin të dy vendet. Shfaqja e filmit dokumentar "Kodi i shqiptarit", janar - nëntor 2020 në Izrael, në 15 qendra arsimore dhe kinematografike, si dhe lobimi për ta shfaqur atë në 8 kryeqytete të botës, ka rritur imazhin e Shqipërisë në aspektin e njohjes të rolit të tij si një vend parajsë e sigurt për hebrenjtë gjatë Luftës së Dytë Botërore. Fondacioni Raul Wallenberg gjithashtu e shpalli Shqipërinë Shtëpinë e Jetës në vitin 2019, për rolin e tij në shpëtimin e të gjithë hebrenjve dhe të tjerëve që vijnë nga Evropa.

• Angazhimi maksimal i Komunitetit Shqiptaro-Hebre për Projektin e Rehabilitimit të Qendrës Historike të Vlorës 2020.

• Shqipëria ka deklaruar gjithmonë në forume ndërkombëtare dhe takime të ndryshme se vlerëson dhe respekton të drejtat e njeriut dhe kontribuon në organizatat ndërkombëtare, dhe është e përfshirë dhe mbron respektimin e të drejtave të njeriut dhe lirive themelore si instrumente bazë kundër intolerancës dhe kundër diskriminimit të çdo lloji në përgjithësi dhe kundër antisemitizmit në veçanti. Në këtë kuadër, gjatë takimeve të nivelit të lartë të zyrtarëve shqiptarë dhe izraelitë në Izrael dhe OKB, konsiderohet detyrë politike dhe angazhim moral për brezat e ardhshëm të kuptojnë shkaqet e Holokaustit dhe të reflektojnë për pasojat e tij, kundër paragjykimeve, anti- Semitizmit, ksenofobise dhe çdo lloj intolerance.

• Për këtë arsye në fund të tetorit 2020, Kuvendi i Shqipërisë në bashkëpunim me CAM/Agjencinë e Luftimit të Antisemitizmit organizoi konferencën e Forumit Ballkanik, nën drejtimin e Kryeministrit Rama. U arrit pjesëmarrja e zyrtarëve të lartë nga Departamenti i Shtetit, zyrtarë të lartë të OKB-së, përfaqësues nga Parlamenti Evropian, Këshilli i Evropës, kryeministrat e rajonit të Ballkanit etj. Përkufizimi i IHRA për antisemitizmin u miratua nga Kuvendi i Shqipërisë. Ky është aktiviteti më i rëndësishëm për Antisemitizmin, në nivel ballkanik, i organizuar nga Kuvendi i Republikës së Shqipërisë, me iniciativën, angazhimin dhe investimin e CAM.

• Universiteti i Vlorës Ismail Qemali, është institucioni i parë shqiptar i arsimit të lartë që miratoi përkufizimin e IHRA-s për Antisemitizmin në dhjetor 2020 duke ndjekur shembullin e nënshkrimit të rezolutës kundër antisemitizmit në forumin historik ballkanik në tetor 2020 në Kuvendin e Shqipërisë, iniciuar nga Lëvizja CAM / Combat Anti-Semitism and Hewish Impact nën udhëheqjen e Robert Singer, ish-kryetar i WJC me bazë në NY / Kongresi Botëror Hebre. Universiteti i Tiranës dhe Akademia e Shkencave e ndoqën këtë vendim duke miratuar përkufizimin e IHRA.

• Autoritetet zyrtare izraelite (Herzog si folës kryesor në Forumin Ballkanik, nga Agjencia Hebraike dhe Kryetari Levin i Knesset etj) kanë shprehur vlerësimin për rolin e Shqipërisë në luftën kundër antisemitizmit. Në deklaratat e tyre ata vlerësuan miratimin e përkufizimit të antisemitizmit, por edhe nivelin e lartë të pjesëmarrësve. Pala izraelite ka propozuar që për kontributin dhe mbështetjen e jashtëzakonshme që vendi ynë u ka dhënë hebrenjve, të jenë anëtarë të IHRA-s dhe jo thjesht vëzhgues.

• Krijimi i Akademisë Kibernetike nga Kompania izraelite ELTA Ltd dhe Universiteti Luarasi, te cilet ranë dakord për themelimin e Akademisë dhe nënshkruan memorandumin e bashkëpunimit mes tyre, i cili do t'i hapë rrugën fillimit të funksionimit të Akademisë Kibernetike duke ofruar programe Master dhe kurse akademike. mbi çështjet kibernetike;

• Bashkëpunimi ndërmjet Rotary Club Tirana dhe Rotary Club Haifa te cilet nënshkruan Memorandumin e Mirëkuptimit. Është në proces, nënshkrimi i memorandumit të bashkëpunimit ndërmjet Rotary Club Tirana dhe Hadera fokusuar në projekte të përbashkëta në fushën e mjekësisë, veçanërisht trajtimin e fëmijëve me aftësi të kufizuara.

Adresa

Ambasada Shqiptare
Laz-Rom Building, 11 Tuval Street,
Ramat Gan 5252226, Israell

Tel / Fax

Tel: 00972 03-5465866
Fax: 00972 03-6883314
Cel: 00972 (0) 54 904 2813
Nr. i emergjences: 00972 (0) 54 904 2813

E-MAIL

embassy.telaviv@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E Diel - E Enjte
9:00- 17:00