Gazeta Pravda: Shqiperia ngjall interes tek Sllovakët

Tek Shqipëria, kam në mendje Adriatikun, Jonin, natyrën, bunkerët e Hoxhës dhe një liqen të bukur në kufirin me Maqedonine. Çdokush që vjen në këtë vend ka mundësi të shohë akoma më shumë dhe përvojat nuk do të jenë vetëm një kafe/express i mirë, madje me cmimin më të lire dhe pa konkurrence ne Evropë. Shqipëria është një nga destinacionet ku turizmi po zhvillohet gjithmonë e më shumë. Megjithatë, duhet të thuhet se nuk është një vend i panjohur për anglezët, gjermanët, polakët, sllovenët dhe çekët. Nga numri i përgjithshëm i prej më shumë se 5 milion turistëve të huaj në 2015, jo më pak se 12,000 sllovakë kanë vizituar këtë vend në vitin 2016. Kjo nuk është shumë, por krahasuar me vitin 2013 është një rritje e madhe. Shqipëria ka të ardhura nga turizmi prej 1.5 miliardë eurosh, që është, krahasuar me Sllovakinë, rreth gjysmë miliardë më pak. Vendi që ka filluar të trajtojë turizmin si një "industri" të rëndësishme, dhe ka filluar të celë sukseset e saj në këtë fushë. Krijimi i vendeve të punës është i rëndësishëm, duke theksuar se 7.7% të numrit të përgjithshëm të njerëzve punojnë në turizëm në Shqipëri. Shteti përkrah direkt turizmin duke zvogëluar TVSH-në në akomodim nga 20% në 6%

Trafiku aktualisht është i qetë në ajër, ujë dhe tokë. Aeroporti është rreth 40 km nga qendra e kryeqytetit. Madhësia e Shqipërisë nuk është e madhe (Sllovakia është 1.7 herë më e madhe) dhe disponueshmëria e aeroportit është gjithashtu e lehtë në rrugën drejt vendpushimeve të verës. Ndërtimi i rrugëve po zhvillohet me një ritëm më të shpejtë se në vendin tonë. Tragetet dhe anijet lundrojnë rregullisht nga Italia (Trieste, Ancona, Bari, Brindisi), nga Sllovenia deri në Koper dhe nga Greqia (Korfuzi, Patras) gjatë sezonit të verës.

Në rastin e një udhëtimi me makinë, një rrugë më e përshtatshme është përmes Malit të Zi. Ka një udhëtim të këndshëm rreth Liqenit të Shkodrës dhe maleve të Jezercës. Udhëtimi nëpër Maqedoni është gjithashtu një udhëtim interesant. Edhe pse është më e gjatë dhe shoferi ka një rrugë më të vështirë, është e vlefshme rruga përgjatë Liqenit të Ohrit, në kufirin maqedono-shqiptar. Gjuha shqipe është mjaft e vështirë për ne. Gjuha që flitet më shumë është italishtja, në jug kuptohet greqishtja dhe anglishtja flitet pa problem në cdo resort turistik.

Pse Sllovaket e duan Shqipërinë? Sllovaket e preferojne Shqiperine per plazhet pranë detit Adriatik dhe detit Jon; Qytetet historike; Natyra e virgjër, malet dhe mundësitë për mundesite per sportet malore; Traditat dhe zakonet; Turizmi fetar dhe peligrimazhet; Deti dhe llixhat Shqipëria ofron mundësi pushimi në të dy brigjet e Adriatikut dhe Jon-it. Adriatiku është "më racionale" me çmime të ulëta, bregdeti në detin Jon ofron akomodim të nivelit të lartë. Të notuarit në bregdetin shqiptar, natyra dhe deti të ofrojnë kënaqësi të jashtëzakonshme. Vija bregdetare krijon gjire ku shqiptarët gradualisht po ndërtojnë resorte. Gjiret e Durrësit, Vlorës apo Kakomesë ofrohen nga agjensitë turistike. Interesante është mundësia e pushimeve në ishujt (p.sh. SAZAN, Ksamil, etj) të cilët kanë qenë të mbyllur gjatë socializmit. Jeta e ishujve "të virgjër" tani janë jashtëzakonisht tërheqëse për turistët që duan të kalojnë pushimet e tyre në një mjedis të paidentifikuar. Pyetja e kohëve të fundit është mundësia e jahteve. Aktualisht, ka vetëm një port jahtesh, por Shqipëria po planifikon të ndërtojë edhe 40 porte jahtesh te reja. Në bregdet rekomandoj zgjedhjen e hoteleve të nivelit të lartë. Akomodimi në pensione mund të krahasohet me kushtet e akomodimit në bullgari. Në çdo rast, çmimi është i përshtatshëm.

Historia, kultura, qytetet
Qyteti me i lashtë i BUTRINT (në jugperëndim të vendit), i listuar në UNESCO, është thesari i civilizimit Ilir, Grek, Romak dhe Bizantin. Ai ka shkruar historinë e tij që prej 2412 vitesh. Është e vendosur në qendër të parkut kombëtar, i cili rrit atraktivitetin e këtij lokaliteti. Vitin e kaluar pati rreth 80 mijë vizitorë, një pjesë e të cilëve erdhën edhe nga ishulli grek i Korfuzit, i cili arrihet shume lehte me anije. Gjirokastra është vendi tjeter me një histori të lashtë ku ju mund të dëgjoni iso-polifoninë tipike shqiptare. Është një muzikë e veçantë, e përbërë nga dy pjesë solo të melodisë dhe një kor isoje. Origjinaliteti i kësaj muzike vlerësohet gjithashtu nga UNESCO. Për veshin tonë, kjo lloj muzike është një bashkëveprim unik i melodisë dhe zërit, dhe duhet të kuptohet si e tillë. Berati është tërheqës në shikim të parë. Kështjella në kodër, tetë manastiret mesjetare me kryeveprën Onufri, afërsia e Parkut Kombëtar Tomori dhe kanionet me lumin Osum krijojnë natyrë të jashtëzakonshme dhe premtojnë eksperienca të paharrueshme.

Besimet fetare
Krishtërimi daton në territorin e Shqipërisë së sotme që nga koha e pelegrinazhit të Apostujve. Besimtarët katolikë nga Polonia, Spanja, Italia dhe vendet fqinje mbërrijnë në Shqipëri në fillim të verës, 13 qershor. Pelegrinazhi i një milion besimtarëve shkon në kompleksin e kishave të Shën Antonia në Durrës (afër portit në bregdetin e Adriatikut). Historia e tyre i referohet periudhës së Perandorit Trajan (98-117 pas Krishtit), kur peshkopi Antonio në Durrës përshëndeti refugjatët nga Roma.
Shqipëria, edhe pse jo drejtpërdrejt, ka sjellë Nënë Terezën. Në Shqipëri, ajo nuk lindi por ishte e kombësisë shqiptare. Afërsia e kulturave të ndryshme krijon një mjedis në Shqipëri ku është e mundur të takohen fetë muslimane, ortodokse dhe katolike. Në turizëm, shqiptarët po përpiqen të përdorin fenë si mjet të shprehisë së kulturave të ndryshme. Kjo dëshmohet edhe nga ofrimi standard i ushqimit dhe shërbimeve të tjera, pavarësisht nëse janë festa fetare apo jo. Këtë e pamë dhe gjatë muajit të Ramazanit, ku në restorante ofrohen ushqime standarde.

Adresa

Ambasada Shqiptare
Ventúrska 277/16,
811 01 Bratislava

Slovak Republic

Tel / Fax

Tel: 004212 638 100 50
Emergency call:
00421 904 801 391

E-MAIL

embassy.bratislava@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00