Për thellimin e bashkëpunimit ndërmjet Shqipërisë dhe Sllovenisë

datën 12 janar ambasadori Pëllumb Qazimi zhvilloi vizitë qytetin Litija Sllovenisë. kuadrin e vizitës ai u prit takim nga Aleksandra Gradišek, drejtore e Qendrës Zhvillimore pjesës Qëndrore Sllovenisë. Kjo organizatë, e thënë ndryshe Qendër Zhvillimore e Zemrës Sllovenisë sepse ushtron veprimtarinë aspektin gjeografik, pikërisht qendrën e vendit, financohet nga bashkia e qytetit dhe ka krijuar një organizëm me përfaqësim nga dhjetë bashki tjera. Projektet zhvillimore kapin shumë fusha zhvillimi brenda vendit por edhe vende tjera Evropës Juglindore. Një pjesë e mirë e projekteve realizohen me fonde Bashkimit Evropian. Projektet e realizuar deri tani kanë mundësuar lidhjet ndërmjet bashkive, banorëve, turistëve, sipërmarrësve dhe vendeve ndryshme rajonit.

Projektet kuadër makro rajonit Adriatiko Jonian, ku Shqipëria është pjesë, janë një fushë tjetër ku kjo qendër aplikon dhe zbaton projekte nivel vendor, duke përfshirë bashkëpunim e zbatim projektesh edhe vende tjera.

Bashkëbiseduesit ranë dakord ky bashkëpunim zgjerohet edhe Shqipëri, duke vendosur bashkëpunim si me nivelin e pushtetit qëndror dhe atë vendor. Ndër tjera, kuadrin e projekteve makro rajonit Adriatiko Jonian u nda i njejti qëndrim punohet Shqipëria jetë nënshkruese e marrëveshjes partneritetit institucioneve zhvillimore Evropës Juglindore. Po kështu, nivelin vendor, Shqipëria bëhet pjesë e projektit rajonal “Adrion-Craft”, i cili synon bashkëpunimin nivelin vendor, ku përmes trainimeve, edukimit, shkëmbimit përvojave krijohet mundësi e mirë fushën e prodhimeve artizanale. Njëherazi projekti synon angazhimin e njerëzve, krijimin e vendeve punës, rritjen e mirëqënies, lidhjen e prodhimeve artizanale me turizmin, si dhe krijimin e kanaleve tregtimit prodhimeve. Projekti, krahas financimeve tjera mbështetet dhe nga fondet IPA Bashkimit Evropian.

Ambasadori Qazimi nënvizoi rëndësinë dhe dobinë e takimeve tillë, si dhe shprehu angazhimin e Ambasadës për dy projektet e propozuara realizohet edhe përfshirja e Shqipërisë.

Adresa

Ambasada Shqiptare
Tavčarjeva ulica 10
1000 Ljubljana
Slovenia

Tel / Fax

Tel. +38615473650
Fax +38615473652
Nr. emergjence
+38631240760

E-MAIL

embassy.ljubljana@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
08:00 - 16:00