Në rrugën e punësimit real me partneritete e investime të reja

Kryeministri Edi Rama zhvilloi një vizitë Suedi, i ftuar nga kryeministri suedez Stefan Löfven. Gjatë kësaj vizite, Kryeministri mori pjesë dy evente rëndësishme.

takimin  Dhomën Suedeze Biznesit Stokholm u lançua iniciativa për ngritjen e Këshillit Investimeve dhe Zhvillimit, një nënstrukturë e Këshillit Ekonomik Kombëtar, ku do marrë pjesë edhe një grup investitorësh dhe biznesesh suedeze. Qëllimi i këtij Këshilli do jetë asistojë qeverinë shqiptare përpjekjet e saj për rritur numrin e investimeve huaja vend dhe lehtësojë e promovojë investimet suedeze Shqipëri

Këshilli, u shpreh Kryeministri, do kontribuojë për rritjen ekonomike, modernizimin e mëtejshëm klimës biznesit Shqipëri dhe tërheqjen e investimeve suedezeKryeministri Rama vlerësoi si një faktor suksesi edhe faktin Këshilli do bashkëdrejtohet nga ish kryeministri suedez Göran Persson, një reformator i vendosur drejtoi një kurs transformues reformash thella ekonomike e financiare Suedi.

Nga ana e tij, edhe ish kryeministri Persson shprehu besimin se ngritja e Këshillit do ndihmojë promovimin e potencialeve zhvillimit Shqipëri.

 “Ne jemi shumë lumtur për këtë bashkëpunim. Kemi gjithë arsyet besojmë se puna e suksesshme ka bërë Kryeministri Rama si kryebashkiak i Tiranës është një punë ai mund ta kryejë edhe gjithë vendin si një tërë. Ne jemi bindur Shqipëria ka shanse mëdha për ardhmen, nëse përgatiteni mirë për anëtarësimin Bashkimin Europian dhe Reformën Drejtësi, do jeni një vend shumë tërheqës për investimet e huaja direkte. Kjo është diçka ne mund t’ju ndihmojmë arrini, kjo është arsyeja e ngritjes këtij Këshilli dhe jam shumë i interesuar për një bashkëpunim ngushtë me Kryeministrin tuaj, Edi Rama,” – tha Persson.  

Suedia ka reputacion ndërkombëtar dhe eksperiencë reforma. Industria suedeze është ndërkombëtarisht konkurruese dhe ka një sektor financiar shëndetshëm. Ky Këshill do udhëheqë punën drejt standardeve europiane Shqipëri, e cila, theksuan pjesëmarrësit takim, ka nevojë vazhdojë rrugën e ndjekur reformave, për rritur konkurrueshmërinë dhe për t’u bërë sa atraktive për investimet. Jemi impresionuar, deklaruan ata, nga ambiciet e synimet larta dhe njëjtën kohë kemi parë sfidat e mëdha Shqipëria ka përballuar mënyrë bëhet ekonomikisht e politikisht pjesë e Europës dhe krijojë mirëqenie për qytetarët e saj.

Kryeministri Rama ishte pjesëmarrës edhe konferencën “Qeverisje progresiste”, me fokus tek arsimi dhe dija. Kryeministri foli për zhvillimet e viteve fundit Shqipëri fushën e arsimit, duke nënvizuar se beson fort se vendet nuk dallohen nga ajo kanë, por nga ajo dinë. Ndaj edhe qasja e qeverisë shqiptare ishte për një reformë tërësore sistemin dhe institucionet arsimore.   

 “Dallimi qëndron tek dija dhe ajo ne po përpiqemi bëjmë është sjellim njohuritë mira institucionet tona dhe nga ana tjetër transformojmë sistemin tonë arsimor, i cili bazohej idenë se universiteti ishte për gjithë dhe degradoi idenë universitete gjithandej,” – u shpreh Kryeministri.  

tre vitet e fundit, përpjekjet e qeverisë, theksoi kryeministri, janë përqendruar zhvillimin e arsimit profesional, si alternativa e duhur për aftësimin veçanërisht rinjve, për t’iu përgjigjur mirë kushteve tregut punës dhe si mundësi punësimi real.  

 “Ne besojmë shumë modelin e dyfishtë gjerman arsimit profesional. Kemi filluar shohim rezultatet e para, por do na duhet kohë dhe shumë durim,” u shpreh Kryeministri.

 

***

Gjatë vizitës Stokholm, Kryeministri Edi Rama zhvilloi një takim me kryetarin e Parlamentit, Urban Ahlin. takim u fol për mundësitë e rritjes bashkëpunimit mes dy vendeve. Pas konstatimit vullnetit përbashkët për zhvillimin tërësor marrëdhënieve dypalëshe, biseda u fokusua shfrytëzimin sa mirë mundësive rrisin bashkëpunimin ekonomik, shkëmbimet dhe investimet suedeze Shqipëri. Me interes veçantë dypalësh është rritja e bashkëpunimit fushën e turizmit, një fushë me potenciale larta zhvillimi Shqipëri, për cilën Kryeministri Rama u shpreh se investitorët dhe qytetarët suedezë janë mirëpritur

 

 

Courtesy of: www.kryeministria.al

Adresa

Ambasada Shqiptare
Capllavägen 7, 181 32
LIDINGÖ, Stockholm

Tel / Fax

Tel. +46 8 7310920
Tel. emergjence
+46 73 57 42 350
Orari i pritjes se telefonatave: 10:00 – 14:00
Fax. +46 8 767 6557

E-MAIL

embassy.stockholm@mfa.gov.al (rekomandohet komunikimi me e-mail për çështje konsullore)

Orari zyrtar

E hënë- E enjte
09:00-17:00
E premte
09:00- 14:00