Marrëdheniet dypalëshe

Marrëdhëniet diplomatike midis Shteteve Bashkuara Amerikës dhe Shqipërisë, u rivendosën 15 mars 1991, pas një ndërprerjeje prej 52 vjetësh. Fillimisht marrëdhëniet diplomatike midis dy vendeve janë vendosur 28 korrik 1922.

Marrëdhëniet midis vendeve tona fillojnë me vitet e hershme shekullit XX, kur Presidenti amerikan Uillson, i ofroi mbështetjen e nevojshme dhe domosdoshme shtetit ri shqiptar, për njohjen e tij.

Shqipëria i është mirënjohëse SHBA për mbështetjen gjitha proceset demokratizuese dhe integruese vendit.

Tashmë dy vendet janë vende aleate NATO. Shqipëria mbështet politikën e dyerve hapura NATO-s, i shërben zhvillimit demokratik dhe marrëdhënieve fqinjësisë mirë, si dhe rritjes sigurisë dhe stabilitetit kombëtar dhe rajonal.

Shqipëria jep kontributin e saj misionet paqeruajtëse si Afganistan dhe Irak; ishte ndër vendet e para iu bashkua koalicionit ndërkombëtar kundër terrorizmit dhe ISIL, nën lidershipin e SHBA dhe jep një kontribut aktiv këtë koalicion.

Marrëdhëniet me ShBA janë rëndësisë parësore dhe strategjike. SHBA janë aleati dhe partneri ynë strategjik. Niveli i marrëdhënieve dypalëshe vlerësohet i shkëlqyer. Këto marrëdhënie kanë hyrë fazën e partneritetit. Partneriteti strategjik me Shtetet e Bashkuara përbën një nga themelet e politikës sonë jashtme. Qeveria shqiptare është e angazhuar maksimalisht për qenë partner i vendosur përkrah ShBA drejtim zhvillimeve demokratike, ruajtjes stabilitetit, paqes e prosperitetit rajonin tonë e gjerë, konsolidimit ekonomisë tregut, luftës kundër terrorizmit, mbrojtjes drejtave njeriut.

Deklarata e Përbashkët për Partneritet Strategjik Shqipëri-SHBA, nënshkruar 20 prill 2015, gjatë vziitës Ministrit Punëve Jashtme, z. Ditmir Bushati Uashington, pasqyron miri marrëdhëniet e partneritetit mes dy vendeve dhe materializon bashkëpunimin me një kalendar konkret dhe gjithëpërfshirës. Ky dokument fokusohet partneritetin mes dy vendeve tre plane: partneritet për çështjet globale; partneritet për çështjet rajonale dhe partneritet për agjendën dypalëshedialogu politik, siguria, forcimi i shtetit drejtës Shqipëri, zhvillimi ekonomik, siguria energjetike dhe shkëmbimet arsimore-kulturore.

Bashkëpunimi ekonomik

Ekziston dëshira dhe vullneti i dyanshëm marrëdhëniet ekonomike arrijnë nivelin e marrëdhënieve politike. Ka një hapësirë gjerë me potencial pashfrytëzuar për rritjen e shkëmbimeve ekonomike dhe rritjen e investimeve amerikane Shqipëri.

Mbështetja Qeveria amerikane i ka dhënë gjatë gjithë këtyre viteve Shqipërisë nëpërmjet agjencive saj për ndërtimin e institucioneve dhe krijimin e parametrave tregut lirë, ka nevojë shoqërohet tashmë me investime drejtpërdrejta amerikane veçanërisht sektorët strategjikë e ata prioritarë ekonomisë tonë. Realizimi i këtij synimi zë një vend dorës parë marrëdhëniet me SHBA. Për realizimin e këtij objektivi, për përmirësimin e klimës biznesit dhe legjislacionit, Qeveria ka ndërmarrë, një kuadër gjerë, një sërë iniciativash ligjore, cilat kanë thjeshtuar procedurat për fillimin e një biznesi, etj.

Aktualisht janë rreth 157 biznese amerikane, apo me kapital përbashkët shqiptaro-amerikan me aktivitet kryesor fushën e tregtisë, industrisë e bujqësisë përqendruara kryesisht Tiranë, Durrës, Vlorë (sipas QKR).

Në kuadër të bashkëpunimit me agjencitë apo institucionet amerikane mund të përmendim: USAID,  Fondi Shqiptaro-Amerikan për Ndërmarrjet, Dhoma Amerikane e Tregtisë, etj.

 

Marrëveshjet dypalëshe

Adresa

Ambasada ne Uashington
2100 S Street, NW
Washington DC 20008

Tel / Fax

Tel.: +1-202-223 4942
Fax: +1-202-628 7342
Numri i emergjencës: +1 347 241 4434

E-MAIL

embassy.washington@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 15:00