Ministrja Xhaçka për mediat ndërkombëtare para takimit në Këshillin e Sigurimit mbi llogaridhënien për krimet e kryera në Ukrainë

Mirëmbrëma,
Ndërsa agresioni rus kundër Ukrainës ka hyrë në muajin e tretë, ne vazhdojmë të shohim raporte për granatimet e objektivave civile, mjediseve urbane dhe infrastrukturës civile që shkaktojnë dëme maksimale.
Miliona refugjatë tashmë janë larguar, ndërkohë që një numër edhe më i madh i personave të zhvendosur brenda vendit po trondit vendin dhe të gjithë rajonin.
Nga imazhet e njerëzve të ekzekutuar në mënyrë të përmbledhur në Bucha deri te mbetjet e teatrit të bombarduar të Mariupolit ku humbën jetën qindra refugjatë civilë, ose varret masive të zbuluara rreth Kievit, lufta e zgjedhur e Rusisë ka shkaktuar vuajtje të pamasë mbi popullatën civile.
Ka shumë vende që janë mbledhur në mbështetje të Ukrainës, qoftë me pajisje ushtarake për ta ndihmuar atë të mbrohet; përmes ndihmës humanitare, ose hapjes së shtëpive të tyre për të mirëpritur refugjatët.
Por ka edhe një mbështetje tjetër të rëndësishme të një natyre tjetër, mbështetja politike për Ukrainën në arenën ndërkombëtare.
Përballë këtij agresioni të paprecedentë të shoqëruar nga makineria ruse e propagandës dhe gënjeshtrës që synojnë të shtrembërojnë realitetin në terren si dhe të japin një narrativë të rreme për luftën e tyre të pajustifikueshme, ne duhet të flasim, të vazhdojmë të themi të vërtetën dhe të mobilizojmë mbështetje. për mbledhjen dhe dokumentimin e fakteve mbi mizoritë e kryera në Ukrainë.
Autorët e këtyre krimeve duhet të jenë dhe do të mbajnë përgjegjësi. Ne jemi të inkurajuar nga uniteti i qëllimit që është shfaqur në lidhje me dokumentacionin e krimeve të kryera në Ukrainë. Të gjithë jemi dakord për rëndësinë e sigurimit që kushdo që është përgjegjës për mizoritë në Ukrainë të mbahet përgjegjës në përputhje me sundimin e ligjit. Ky është qëllimi kryesor i këtij takimi Arria-formula të organizuar nga Shqipëria dhe Franca në bashkëpunim me Ukrainën.
Ky takim do të bashkojë Shtetet Anëtare dhe aktorët kryesorë të përfshirë në dokumentimin e krimeve të kryera në Ukrainë për të identifikuar se si mund të mbështeten dhe koordinohen përpjekje të tilla në mënyrë që të sigurohet hetimi dhe ndjekja efektive e atyre që janë përgjegjës për mizoritë.
Dëshiroj të bëj një nderim edhe për gazetarët e pavarur profesioniste investigative, punën e kolegëve tuaj në terren që po punojnë në kushte shumë të vështira dhe sfiduese, duke vënë në rrezik jetën e tyre për të thënë të vërtetën, për të treguar historinë e kësaj të pakuptimtë. lufte. Ishin fotot dhe raportet e tmerrshme që dolën nga qytetet afër Kievit që shkaktuan neveri globale si prova e parë e asaj që përbën dhunë sistematike të përhapur kundër civilëve, tipike për krimet mizore.
Është thelbësore që të gjitha krimet e tilla të dokumentohen plotësisht dhe të përdoren përfundimisht në një gjykatë. Kjo ngjarje do të kërkojë të mobilizojë të gjitha përpjekjet, duke përfshirë ICC, Komisionin Hetimor të HRC për Ukrainën, si dhe Shoqërinë Civile dhe Përgjegjshmërinë e GoF në Ukrainë për të siguruar ndarjen e njohurive ndërmjet mekanizmave të llogaridhënies, shteteve anëtare të OKB-së përmes ndjekjeve penale kombëtare në shtetet me juridiksioni universal mbi krimet e mizorive ose juridiksioni mbi krimin e agresionit dhe shoqëria civile.
Drejtësia dhe llogaridhënia duhet të mbizotërojë, për Ukrainën dhe ukrainasit, por edhe për të gjithë komunitetin ndërkombëtar, në mënyrë që të rivendoset besimi në multilateralizmin dhe ligjin ndërkombëtar që u shkatërrua nga lufta e zgjedhur e Rusisë. Faleminderit!

Postal Address

Mission of Albania
30, Rue Tenbosch,
1000 Bruxelles

Tel / Fax

Tel. +32 2 640 3544
+32 2 644 3329
Fax. + 32 2 640 31 77
Emergency Tel. 0032485401237

E-MAIL

mission.eu@mfa.gov.al

OPENING TIMES

Monday to Friday
09:00 - 17:00