Ministri Bushati merr pjesë në takimin e Ministrave të Punëve të Jashtme të vendeve anëtare të NATO-s

Ministri i Punëve Jashtme i Republikës Shqipërisë, z. Ditmir Bushati, mori pjesë takimin e Ministrave Punëve Jashtme vendeve anëtare NATO-s, u zhvillua datat 13-14 maj Antalia Turqisë

këtë takim, Ministrat e vendeve aleate trajtuan një sërë tematikash rëndësishme për NATO-n dhe sigurinë Euro-Atlantike, si progresi i bërë kuadër misionit ri NATO-s Afganistan “Resolute Support”, situata politike Ukrainë dhe bashkëpunimi i NATO-s me ketë vend, mënyrat për t’iu përgjigjur kërcënimeve dhe sfidave sigurisë krahun lindor dhe atë jugor Aleancës, si dhe pritshmëritë për Samitin e ardhshëm NATO-s, do mbahet Varshavë verën e vitit 2016. 

takimin e Komisionit NATO-Ukrainë (NUC), vendet aleate shprehën solidaritetin me autoritetet e Ukrainës dhe rikonfirmuan mbështetjen e NATO-s për këtë vend rëndësishëm partner. Objekt i diskutimit ishte situata politike Ukrainë, si dhe mundësitë për zgjerimin e bashkëpunimit NATO-Ukrainë

Ditën e dytë punimeve, Ministrat e Jashtëm vendeve aleate diskutuan gjerësisht sfidat kryesore me cilat përballet siguria Euro-Atlantike dhe mënyrat optimale për t’iu përgjigjur atyre. Një vend veçantë diskutime zunë sfidat e sigurisë krahun lindor dhe jugor Aleancës, mundësitë e rritjes bashkëpunimit mes NATO-s dhe BE-së këtë kontekst, qasja gjithëpërfshirëse e NATO-s ndaj rreziqeve sigurisë, si dhe perspektiva e zgjerimit Aleancës

Objekt diskutimesh ishte dhe situata e brishtë e sigurisë Ballkanin Perëndimor, e sjellë dhe një herë vëmendjen e Ministrave Jashtëm Aleancës si pasojë e zhvillimeve shqetësuese ditëve fundit Maqedoni, vend ky aspiron anëtarësim NATO dhe BE. 

ndërhyrjen e tij, Ministri Bushati theksoi domosdoshmërinë e një hetimi ndërkombëtar, për qartësuar mënyrë plotë dhe transparente atë ndodhi fundjavën e shkuar vendin fqinj

lidhje me perspektivën e zgjerimit NATO-s me vendet e rajonit, ai kërkoi një angazhim gjithëpërfshirës Aleancës kundrejt gjitha vendeve Ballkanit Perëndimor bazuar kritere qarta, për synuar konsolidimin e rajonit tonë nga pikëpamja e sigurisë

Duke nënvizuar faktin çdo përshkallëzim i mëtejshëm i situatës nuk i shërben stabilitetit demokratik dhe prosperitetit Maqedonisë, Ministri Bushati ftoi gjuha e urrejtjes dhe veprimet ekstreme t’i lenë vend angazhimit ndaj drejtave themelore, demokracisë, shtetit drejtës dhe perspektivës Euro-Atlantike Maqedonisë

Ministri Bushati nënvizoi gjithashtu se harmonia e marrëdhënieve ndëretnike, sanksionuar Marrëveshjen e Ohrit, është thelbësore për stabilitetin demokratik dhe për ardhmen euro-atlantike Maqedonisë.

Po ashtu, Ministri Bushati shprehu edhe mbështetjen aktive Shqipërisë për anëtarësimin sa shpejtë Malit Zi NATO si dhe për institucionalizimin e marrëdhënieve Aleancës me Kosovën.

Adresa

Ambasada Shqiptare
Vekiareli 7 Filothei 15237,
Athens. GR

Tel / Fax

Tel. +30 210 6876212
+30 2106876213
+30 2106876215
+30 210 6876200
Fax. +30 210 6876223
Nr. i emergjencave : +30 694165 8183

E-MAIL

embassy.athens@mfa.gov.al
Zyra Konsullore

consulate.athens@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00
Sektori Konsullor
9:00-14:30