Zhvillohet në Tiranë takimi i II-të tripalësh Shqipëri-Itali-Serbi

U zhvillua 20 janar 2016 Tiranë takimi i dytë tripalësh i Ministrave Punëve Jashtme Shqipërisë, Ditmir Bushati, Italisë, Paolo Gentiloni dhe Serbisë, Ivica Dacic, vijim praktikes instaluar Romë janar 2015.

fokus takimit sotëm ishin trajtimi i një sërë çështjesh përbëjnë interes përbashkët si integrimi evropian, çështjet e sigurisë e migratore dhe siguria energjetike. fjalën e tij gjatë konferencës për shtyp, Ministri Bushati u shpreh se qëllimi i këtij takimi ishte konsolidimi i një formati tripalësh bashkëpunimi nisur vjet Romë dhe gjetja e emëruesve përbashkët për përshpejtuar integrimin e rajonit BE, frymën e Procesit Berlinit dhe përgatitje Samiteve Ballkanit Perëndimor Paris 2016 dhe Romë 2017.

“Në mënyrë vazhdueshme, Kryeministri Renzi ashtu edhe MPJ Gentiloni kanë shprehur mbështetjen e palëkundur zgjerimit Ballkanin Perëndimor dhe ata kanë mirënjohjen tonë”, u shpreh Ministri Bushati, duke evidentuar marrëdhënien strategjike me Italinë. Duke u ndalur rrugëtimin evropian rajonit tonë, Ministri Bushati shprehu mbështetjen për avancimin e mëtejshëm Serbisë këtë proces, si dhe uroi : “falë angazhimit tonë konkret procesin e reformave shtet-ndërtuese, ky vit shënojë një hap rëndësishëm rrugëtimin tonë evropian”.

këtë kontekst, Ministri Gentiloni siguroi homologët e tij se Italia do mbetet promotore e integrimit dy vendeve Bashkimin Evropian. këtë kontekst, Italia do nxisë jetësimin e projekteve përbashkëta, si kuadër Procesit Berlinit ashtu edhe nëpërmjet fondeve parashikuara Strategjinë e BE-së për Makro-rajonin Adriatiko-Jonian.   

Përballimi i BE-së me flukset migratore dhe kërcënimet e përbashkëta si terrorizmi ndërkombëtar dhe ekstremizmi i dhunshëm ishin një tjetër aspekt i diskutimeve tripalëshe. këtë drejtim, Ministrat dakordësuan një seri iniciativash për rritjen e kapaciteteve agjencive ligj-zbatuese tre vendeve. Duke theksuar se asnjë vend evropian nuk është imun ndaj rrezikut ekstremizmit dhunshëm, Ministri Gentiloni evidentoi modelin e bashkëjetesës fetare Shqipëri dhe rolin e saj si faktor stabiliteti rajon.

Duke u ndalur nevojën e zgjerimit gamës bashkëpunimit tripalësh fusha si siguria energjetike, rendi, tregtia dhe bashkëpunimi rinor, Ministrat konfirmuan aktivizimin e grupeve ekspertëve për jetësimin e projekteve përbashkëta. Ministri Dacic u shpreh se: “ndonëse vendet e rajonit kanë arritur hartojnë tashmë projekte përbashkëta, nevojitet mbështetja e BE-së për sigurimin e instrumenteve financiarë”

Duke evidentuar rëndësinë kanë formate tilla forcimin e bashkëpunimit dhe marrëdhënieve dy, tri e shumëpalëshe rajon, Ministrat ranë dakord takimi i radhës mbahet Beograd. kuadër intensifikimit bashkëpunimit fushën e sigurisë energjetike, Ministrat ranë dakord shpejti zhvillohet një takim tripalësh i Ministrave Energjisë

herët, Ministri Bushati pati gjithashtu takime dypalëshe me homologët e tij italian Paolo Gentiloni dhe atë serb Ivica Daçiç. Gjatë këtyre takimeve u diskutuan çështje ndryshme bashkëpunimit dypalësh e shumëpalësh, zhvillimet rajonale e gjerë.

Postal Address

Mission of Albania
30, Rue Tenbosch,
1000 Bruxelles

Tel / Fax

Tel. +32 2 640 3544
+32 2 644 3329
Fax. + 32 2 640 31 77
Emergency Tel. 0032485401237

E-MAIL

mission.eu@mfa.gov.al

OPENING TIMES

Monday to Friday
09:00 - 17:00