Europa, vlerësim Shqipërisë për arritjet dhe rrugën e duhur të reformave

Bruksel, 23.02.2016 - Prononcimi për mediatMinistrit Punëve Brendshme Saimir Tahiri, pas takimit me Komisionerin Dimitris Avramopoulos dhe Drejtorit Përgjithshëm për Zgjerimin Komisionin Europian Bruksel, Z.Christian Danielson

 

Informuam partnerët tanë europianë për hapat ka ndërmarrë Shqipëria kuadër luftës kundër krimit organizuar dhe lëndëve narkotike, për ta bërë vendin sigurt. Si dhe për sfidat kemi bashkërisht (jo vetëm Shqipëria) kuadër luftës kundër terrorizmit dhe krizës menaxhimit europian krizës refugjatëve.

Mora mbështetje totale nga Komisioneri, përshëndetjen e tij për gjitha reformat kemi ndërmarrë deri sot, dhe vlerësimin për hapat e duhur po hedh Shqipëria, drejtimin e duhur për integrimin europian.

Gjithashtu ndamë bashkërisht shqetësimin për sfidat e përbashkëta kemi vijim, dhe punën e përbashkët duhet bëjmë një axhendë mirëkoordinuar me vendet e rajonit dhe me Bashkimin Europian. Kuptohet, një axhendë përbashkët cilën Komisoneri e bashkëndan me ne, lidhur me arritjen e rezultateve luftën kundër krimit organizuar, korrupsionit, menaxhimin e krizës refugjatëve dhe luftën kundër terrorizmit.

E informova veçanërisht për reformimin e Sektorit Sigurisë, nga një anë për rezultatet kuadër:
- luftës kundër lëndëve narkotike dhe krimit organizuar;
- luftës kundër korrupsionit;
- reformimit themelor (veçanërisht për Byronë Kombëtare Hetimit);
- dhe (prioritetin e gjithave është) Reforma Drejtësi.
Morëm mbështetje për hapat e hedhur deri tani nga Shqipëria. E sigurisht vlerësim maksimal për gjithçka kemi bërë deri tani, por edhe për prioritetet kemi vijim, kuadër integrimit europian Shqipërisë.

Komisioneri shumë shpejt do vizitojë Shqipërinë. Madje e ftova edhe mbledhja e radhës informale e Ministrave Brendshëm mbahet Shqipëri. Sepse ne besojmë krizat dhe sfidat kemi përpara nuk janë çështje vetëm e vendeve Bashkimit Europian, vetëm e rajonit Ballkanit, apo vetëm Shqipërisë. Por janë sfida përbashkëta cilat, (pavarësisht faktit nëse një vend është ose jo anëtar i Bashkimit Evropian), meritojnë vëmendje njëjtë. Morëm vlerësimin e Komisionerit për gjithçka kemi bërë deri sot si dhe mbështetjen për gjithçka do bëjmë ardhmen.

 

Pyetje: Përfundimisht Shqipëria mbetet rrugëkalim potencial apo rrugëkalim real për refugjatët ndoshta do devijojnë nga rruga?

Ministri Tahiri: Kjo ishte një nga çështjet biseduam. Ende sot nuk ka shenja bëjnë mendosh se Shqipëria është rrezikun primar kalimit refugjatëve. Gjithsesi ne jemi përgatitur. Por mendojmë se kjo duhet jetë një zgjidhje evropiane sepse sfida është europiane.

Ajo vlerësojmë shumë është rruga duhet bëjë Shqipëria për garantuar hapjen e negociatave. këtë kuadër, Reforma Drejtësi (si kyçi i prioriteteve), Byroja Kombëtare e Hetimit, përshëndetja e Komisionerit për rezultatet kemi arritur deri sot luftën kundër korrupsionit, krimit organizuar dhe narkotikëve, na bëjnë optimistë se jemi rrugën e duhur. Gjë u theksua disa herë edhe nga Komisioneri.

Mbetet gjithsesi shumë për bërë përpara. Dhe fati ynë i madh është se këtë partneritet kemi mbështetjen e duhur për bërë gjithçka duhet kuadër prioriteteve kyç Ministrisë Punëve Brendshme si dhe qeverisë tërësi, sa i takon mënyrë veçantë reformimit sistemit drejtësisë dhe mënyrë veçante luftës kundër krimit organizuar dhe korrupsionit.

 

Pyetje: lidhje me luftën kundër terrorizmit, ka një plan mëparshëm aksioni Komisionit Evropian për luftën kundër trafikut armëve. Cilat janë rezultatet konkrete ka korrur Shqipëria bashkëpunim me ministrat e Brendshëm Ballkanit?

Ministri Tahiri: Ka përfunduar Regjistrimi Dixhital i armëve. Ka përfunduar një kuadër ligjor adeguat dhe europian lidhur me këtë çështje. Dhe besojmë se janë hedhur hapat e duhur dhe luftën kundër korrupsionit.

Ju e dinit shumë mirë sot Shqipëri ka 0 (zero) nisje qytetarëve shqiptarë drejt fronteve luftës. Dhe kjo është një arritje shumë madhe.  E gjithashtu, pas ndryshimit Kodit Penal, kriminalizimit  foreign fightersnga njëra anë, dhe procedimeve penale (ku kemi vënë para drejtësisë gjithë ata organizonin rekrutimin e tyre), jemi një pozitë shumë mirë për diskutuar me partnerët, lidhur me hapat e përbashkët duhet ndërmarrim kuadër luftës kundër terrorizmit.

Shqipëria po ngre një qendër rajonale për adresimin e radikalizmit fazat paraprake, me partneritetin e ngushtë partnerëve tanë strategjikë, Shtetet e Bashkuara