Zhvillohet në Durrës takimi i Ministrave të Punëve të Jashtme të Ballkanit Perëndimor

U zhvillua Durrës takimi i Ministrave Punëve Jashtme vendeve Ballkanit Perëndimor, me praninë e Komisionerit BE-së për Politikën Evropiane Fqinjësisë dhe Negociatat e Zgjerimit Johannes Hahn, Ministrit Punëve Jashtme Republikës Çeke Lubomir Zaoralek kapacitetin e tij si kryesues i radhës i Grupit Vishegradit (V4), Sekretarit francez Shtetit Harlem Desir, Nën-sekretarit italian për Punët e Jashtme Vincenzo Amendola dhe Sekretarit Përgjithshëm Këshillit Bashkëpunimit Rajonal Goran Svilanovic.

Vendet e rajonit konfirmuan angazhimin  për krijuar  sinergjinë e nevojshme për përparuar procesin e integrimit evropian, drejt një niveli lartë bashkëpunimit funksion demokracisë, sigurisë, stabilitetit dhe prosperitetit Ballkanin Perëndimor

Ministrat e Jashtëm rajonit, Komisioni Evropian dhe vendet anëtare BE-së morën pjesë takim, shprehën angazhim vendosur ndaj ‘Procesit Berlinit’ dhe agjendës ndërlidhjes rajonale, si një faktor kyç për rritjen ekonomike dhe impaktin krijimin e vendeve punës Ballkanin Perëndimor.

Krahas bisedimeve për mekanizmat e përforcimit bashkëpunimit rajonal, kuadër procesit zgjerimit BE-së rajon, patën një rëndësi veçantë dhe diskutimet mbi hapat do bëjnë mundur Samiti i ardhshëm i Procesit Berlinit, i cili do mbahet Paris,   japë miratimin për projekte reja ndërlidhjes rajonale.

Lidhur me krizën e refugjatëve, vendet e rajonit propozuan një agjendë gjithëpërfshirëse bashkëpunimi dhe një partneritet zgjeruar BE-Ballkan Perëndimor mbi migracionin, e cila përmbajë një dialog politik përforcuar gjitha nivelet, duke përfshirë edhe procesin e anëtarësimit BE.

Vendet e rajonit bënë thirrje njëzëri për përmbylljen e procesit liberalizimit vizave për gjithë qytetarët e rajonit tonë.

Gjatë konferencës për shtyp me Komisionerin Hahn, Ministri Bushati u shpreh se takimi i sotëm i shërbeu koordinimit masave, si nivel kombëtar edhe atë rajonal, mënyrë Samiti i Parisit japë sa shumë fryte 5 drejtime kyçe:

-      zbatimi i plotë i masave dakordësuara Samitin e Vjenës mënyrë gjitha projektet infrastrukturore dhe energjetike gjejnë financimin e duhur brenda vitit 2016,

-        fokusi i ri mbi rininë duke përfshirë këtu programet studentore dhe trajnimin profesional,

-        zgjidhja e problematikave dypalëshe rajon,

-        bashkëpunimi i vendeve rajonit me BE-në për përballuar krizën e refugjatëve por edhe për luftuar me sukses terrorizmin dhe ekstremizmin e dhunshëm,

-       nevoja për një pjesëmarrje aktive shoqërisë civile si një element lehtësues zbatimin cilësor marrëveshjeve arrira nivel rajonal.

Duke iu referuar agjendës ndërlidhjes rajonale, Ministri Bushati u shpreh se: “Shqipëria mori Konferencën e Vjenës mbështetjen për projektin e interkonjeksionit elektrik me Maqedoninë dhe sot kërkuam mbështetje nga Konferenca e Parisit për rehabilitimin e linjës hekurudhore Durrës-Tiranë dhe për ndërtimin e një degëzimi drejt Aeroportit Nënë Tereza”.

takimin e sotëm u diskutua lidhur me masat për vënien funksionim Fondit Ballkanit Perëndimor do krijohet Tiranë, si një dimension i ri i bashkëpunimit rajonal, si dhe mbi Zyrën Rajonale Bashkëpunimit Rinor, një nismë e kryeministrave Shqipërisë dhe Serbisë, e pranuar tashmë nga gjithë, e cila do ta ketë selinë Tiranë.

Komisioneri i BE-së për Politikën Evropiane Fqinjësisë dhe Negociatat e Zgjerimit Johannes Hahn vlerësoi rolin stabilizues dhe dinamik Shqipërisë rajon dhe shprehu besimin se angazhimet kuadër Procesit Berlinit do mundësojnë një lidhje mirë për vendet e Ballkanit.

Komisioneri Hahn shprehu mbështetjen e Komisionit Evropian për financimin deri 150 milionë euro samitin e Parisit për projektet do vijnë nga vendet e Ballkanit Perëndimor, aprovimi i cilave do varet nga cilësia e projekteve

“Gjatë një takimi zhvilluar Bruksel mes Ministrave transportit dhe energjisë 6 vendeve Ballkanit Perëndimor dhe Komisionit, ne ramë dakord krijojmë një masterplan fushën e energjisë hidrike. Gjithashtu, jemi fokusuar edhe fuqizimin e rrjeteve aktuale energjisë Ballkanin Perëndimor”, u shpreh Komisioneri Hahn.

***

 

linkun bit.ly/1TkUXa9 mund ndiqet e plotë konferenca e përbashkët për shtyp e Ministrit Ditmir Bushati dhe Komisionerit Johannes Hahn, mbajtur vijim Takimit Ministerial  Western Balkans 6.