Bushati në ministerialin e OSBE-së: dialog dhe bashkëpunim për më tepër besim

Ministri i Punëve të Jashtme Ditmir Bushati mori pjesë në Ministerialin e OSBE-së, i cili i zhvilloi punimet më 11 korrik 2017 në Mauerbach të Austrisë, vend i cili mban Kryesinë e Radhës të OSBE-së.

Ministeriali ishte një mundësi për të vlerësuar situatën aktuale të sigurisë në Europë, si dhe për të rivlerësuar rolin e OSBE-së, një organizatë që po vuan më shumë së çdo institucion tjetër pasojat e mungesës së besimit midis vendeve anëtare. Prej disa muajsh OSBE nuk arrin të marrë vendime të rëndësishme për sa i përket posteve të saj drejtuese.

Ministri Bushati nënvizoi faktin se paparishkueshmëria që cënon aktualisht sigurinë ne Europë ka filluar të dëmtojë edhe kulturën e bashkëpunimit që qëndron në themel të OSBE-së. Ndaj duhet të jemi të vetëdijshëm se “dialogu është një mënyrë për të rritur kuptimin tonë të situatës së sigurisë, por nuk ka për qëllim të çojë në rishkrimin e rregullave tona dhe as të na çojë në konsultime të pafundme në kërkim të konsensusit”, u shpreh Bushati.

Në debatin e dedikuar për “Parandalimin e ekstremizmit të dhunshëm dhe radikalizmit që çojnë në terrorizëm”, Ministri Bushati vuri gjithashtu në dukje kontributin që Shqipëria jep në përballimin e ketyre fenomeneve, për të pasur një Europë më të sigurt, më të paqtë dhe më të integruar.

“Bashkëpunimi në fushën e sigurisë nuk duhet të merret si i mirëqenë. Ai bazohet në rregulla, parime dhe angazhime. Duke mos i zbatuar këto dëmtohet efektiviteti i OSBE-së” - nënvizoi Bushati.

Nga ministeriali i OSBE-së, Ministri Bushati do të udhëtojë drejt Triestes ku do të mbahet Samiti i 4-ët i Ballkanit Perëndimor në kuadër të Procesit të Berlinit.

Adresa

Adresa e Misionit
30, Rue Tenbosch,
1000 Bruxelles

Tel / Fax

Tel. +32 2 640 3544
+32 2 644 3329
Fax. + 32 2 640 31 77
Emergency Tel. 0032485401237

E-MAIL

mission.eu@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00