Europa, vlerësim Shqipërisë për arritjet dhe rrugën e duhur të reformave

Bruksel, 23.02.2016 - Prononcimi për mediatMinistrit Punëve Brendshme Saimir Tahiri, pas takimit me Komisionerin Dimitris Avramopoulos dhe Drejtorit Përgjithshëm për Zgjerimin Komisionin Europian Bruksel, Z.Christian Danielson

 

Informuam partnerët tanë europianë për hapat ka ndërmarrë Shqipëria kuadër luftës kundër krimit organizuar dhe lëndëve narkotike, për ta bërë vendin sigurt. Si dhe për sfidat kemi bashkërisht (jo vetëm Shqipëria) kuadër luftës kundër terrorizmit dhe krizës menaxhimit europian krizës refugjatëve.

Mora mbështetje totale nga Komisioneri, përshëndetjen e tij për gjitha reformat kemi ndërmarrë deri sot, dhe vlerësimin për hapat e duhur po hedh Shqipëria, drejtimin e duhur për integrimin europian.

Gjithashtu ndamë bashkërisht shqetësimin për sfidat e përbashkëta kemi vijim, dhe punën e përbashkët duhet bëjmë një axhendë mirëkoordinuar me vendet e rajonit dhe me Bashkimin Europian. Kuptohet, një axhendë përbashkët cilën Komisoneri e bashkëndan me ne, lidhur me arritjen e rezultateve luftën kundër krimit organizuar, korrupsionit, menaxhimin e krizës refugjatëve dhe luftën kundër terrorizmit.

E informova veçanërisht për reformimin e Sektorit Sigurisë, nga një anë për rezultatet kuadër:
- luftës kundër lëndëve narkotike dhe krimit organizuar;
- luftës kundër korrupsionit;
- reformimit themelor (veçanërisht për Byronë Kombëtare Hetimit);
- dhe (prioritetin e gjithave është) Reforma Drejtësi.
Morëm mbështetje për hapat e hedhur deri tani nga Shqipëria. E sigurisht vlerësim maksimal për gjithçka kemi bërë deri tani, por edhe për prioritetet kemi vijim, kuadër integrimit europian Shqipërisë.

Komisioneri shumë shpejt do vizitojë Shqipërinë. Madje e ftova edhe mbledhja e radhës informale e Ministrave Brendshëm mbahet Shqipëri. Sepse ne besojmë krizat dhe sfidat kemi përpara nuk janë çështje vetëm e vendeve Bashkimit Europian, vetëm e rajonit Ballkanit, apo vetëm Shqipërisë. Por janë sfida përbashkëta cilat, (pavarësisht faktit nëse një vend është ose jo anëtar i Bashkimit Evropian), meritojnë vëmendje njëjtë. Morëm vlerësimin e Komisionerit për gjithçka kemi bërë deri sot si dhe mbështetjen për gjithçka do bëjmë ardhmen.

 

Pyetje: Përfundimisht Shqipëria mbetet rrugëkalim potencial apo rrugëkalim real për refugjatët ndoshta do devijojnë nga rruga?

Ministri Tahiri: Kjo ishte një nga çështjet biseduam. Ende sot nuk ka shenja bëjnë mendosh se Shqipëria është rrezikun primar kalimit refugjatëve. Gjithsesi ne jemi përgatitur. Por mendojmë se kjo duhet jetë një zgjidhje evropiane sepse sfida është europiane.

Ajo vlerësojmë shumë është rruga duhet bëjë Shqipëria për garantuar hapjen e negociatave. këtë kuadër, Reforma Drejtësi (si kyçi i prioriteteve), Byroja Kombëtare e Hetimit, përshëndetja e Komisionerit për rezultatet kemi arritur deri sot luftën kundër korrupsionit, krimit organizuar dhe narkotikëve, na bëjnë optimistë se jemi rrugën e duhur. Gjë u theksua disa herë edhe nga Komisioneri.

Mbetet gjithsesi shumë për bërë përpara. Dhe fati ynë i madh është se këtë partneritet kemi mbështetjen e duhur për bërë gjithçka duhet kuadër prioriteteve kyç Ministrisë Punëve Brendshme si dhe qeverisë tërësi, sa i takon mënyrë veçantë reformimit sistemit drejtësisë dhe mënyrë veçante luftës kundër krimit organizuar dhe korrupsionit.

 

Pyetje: lidhje me luftën kundër terrorizmit, ka një plan mëparshëm aksioni Komisionit Evropian për luftën kundër trafikut armëve. Cilat janë rezultatet konkrete ka korrur Shqipëria bashkëpunim me ministrat e Brendshëm Ballkanit?

Ministri Tahiri: Ka përfunduar Regjistrimi Dixhital i armëve. Ka përfunduar një kuadër ligjor adeguat dhe europian lidhur me këtë çështje. Dhe besojmë se janë hedhur hapat e duhur dhe luftën kundër korrupsionit.

Ju e dinit shumë mirë sot Shqipëri ka 0 (zero) nisje qytetarëve shqiptarë drejt fronteve luftës. Dhe kjo është një arritje shumë madhe.  E gjithashtu, pas ndryshimit Kodit Penal, kriminalizimit  foreign fightersnga njëra anë, dhe procedimeve penale (ku kemi vënë para drejtësisë gjithë ata organizonin rekrutimin e tyre), jemi një pozitë shumë mirë për diskutuar me partnerët, lidhur me hapat e përbashkët duhet ndërmarrim kuadër luftës kundër terrorizmit.

Shqipëria po ngre një qendër rajonale për adresimin e radikalizmit fazat paraprake, me partneritetin e ngushtë partnerëve tanë strategjikë, Shtetet e Bashkuara Amerikës. Kemi një bashkëpunim mjaft ngushtë për Komunitetin Mysliman për promovimin e modeleve shëndosha praktikimit fesë. Ne besojmë gjitha hapat kemi ndërmarrë (si për parandalimin ashtu dhe për luftën kundër fenomenit terrorizmit), na kanë vënë një pozitë mjaft favorshme   këtë kuadër. Gjithsesi  kjo është një sfidë mbetet dhe ne bashkëndajmë me partnerët tanë europianë.

Komisioni na ka dhënë një ndihmë shumë veçantë edhe kuadër shkëmbimit informacionit me EUROPOL - çka na ndihmon adresimin e çështjeve përbashkëta. Shqipëria merr pjesë dhe grupet europiane hetimit (pra ne kemi hetuesit tanë bashkëpunojnë me hetuesit europianë, grupe përbashkëta hetimore, për çështje përbashkëta) - çka ka sjellë dhe rezultatet e para, veçanërisht me Italinë.

Gjithsesi, e ritheksoj, me Komisonerin ndamë një sërë sfidash kanë bëjnë me përparimin e Shqipërisë drejt Bashkimit Europian, veçanërisht me hapjen e negociatave brenda këtij viti.

  • Lufta kundër korrupsionit dhe rezultatet e luftës kundër krimit organizuar;
  • Ngritja e Byrosë Kombëtare Hetimit;
  • Reforma Drejtësi.

gjitha këto ndërtojnë gjithë kuadrin e reformave shtetndërtuese, cilat na mundësojnë jemi optimistë për hapjen e negociatave.

 

Pyetje: A prisni një vlerësim pozitiv lidhur me luftën kundër krimit? Sepse dimë ka një raport paraprak Komisionit Evropian, fund marsit, lidhur me ecurinë e reformave integrimit Shqipërisë?

Ministri Tahiri:  Komisioneri vlerësoi mënyrë padiskutueshme reformat kemi ndërmarrë deri sot dhe rezultatet kemi deri sot. Është kjo arsyeja na bën optimistë se jemi rrugën e duhur dhe se jemi duke bërë gjithçka siç duhet, për pasur një vlerësim pozitiv.

Adresa

Adresa e Misionit
30, Rue Tenbosch,
1000 Bruxelles

Tel / Fax

Tel. +32 2 640 3544
+32 2 644 3329
Fax. + 32 2 640 31 77
Emergency Tel. 0032485401237

E-MAIL

mission.eu@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00