Ministeriali në Amsterdam: ndërveprim i përforcuar i BE-së me vendet e Ballkanit Perëndimor

Ministri i Punëve Jashtme, z. Ditmir Bushati mori pjesë takimin e Ministrave Punëve Jashtme BE-së dhe vendeve kandidate, i cili u zhvillua Amsterdam.

Diskutimet u përqendruan mbi përballjen me krizën e refugjatëve, si dhe mbi efektet anësore kësaj krize për BE-në dhe Ballkanin Perëndimor.

fjalën e tij gjatë takimit Ministri Bushati insistoi mbi efektet destabilizuese krizës refugjatëve mbi proceset zhvillimore dhe reformuese rajonit. “Përmasat e krizës kanë krijuar pikëpyetje mbi aftësitë e vendeve prekura për mbajtur gjallë procesin e zgjerimit BE-së duke u përballur njëkohësisht me pasojat e krizës”, u shpreh Ministri Bushati.

këtë kontekst, Shqipëria do qëndrojë konsistente me angazhimet ka marrë kundrejt partnerëve evropian prej tetorit vitit kaluar. “Jemi shprehur qartazi se jemi gatshëm jemi pjese e zgjidhjes kësaj krize, sigurisht kuadër kapaciteteve modeste disponojmë dhe një bashkëpunimi dhe mbështetjeje përforcuar BE-së”, tha Ministri Bushati.

Gjatë punimeve, pjesëmarrësit analizuan edhe skenarë ndryshëm  ecurisë krizës refugjatëve muajt vijim, si dhe vlerësuan risqet nga pikëpamja e sigurisë

Risku rrugët e përdorura nga refugjatët kalojnë nga Shqipëria u cilësua si i ulët nga analiza ekzistuese, por Shqipëria do vijojë monitorojë situatën bashkëpunim ngushtë me vendet fqinje dhe agjencitë e specializuara BE-së dhe OKB-së.

Ministri Bushati shpjegoi se “Shqipëria po bashkëpunon ngushtë me Italinë, jo vetëm kuadër operacioneve policive kufitare por edhe atë monitorimit trafikut detar pellgun Adriatik, mënyrë parandalojmë aktivitetet e grupeve mund kërkojnë shfrytëzojnë tragjedinë e refugjatëve”

“Kriza e refugjatëve ka nxjerrë pah një ndërveprim përforcuar BE-së me vendet e Ballkanit Perëndimor. Ky moment duhet shfrytëzuar për siguruar mbarëvajtjen e proceseve demokratizuese dhe shtet-ndërtuese rajonin tonë”, u shpreh Ministri Bushati

kuadër punimeve ministerialit, z. Bushati kreu gjithashtu bisedime me disa homologë, fokusi i cilave ishte ecuria e reformave shtet-ndërtuese, kuadër pesë prioriteteve kyçe për çeljen e bisedimeve për anëtarësimin e Shqipërisë BE.

Adresa

Adresa e Misionit
30, Rue Tenbosch,
1000 Bruxelles

Tel / Fax

Tel. +32 2 640 3544
+32 2 644 3329
Fax. + 32 2 640 31 77
Emergency Tel. 0032485401237

E-MAIL

mission.eu@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00