Ministri Bushati dhe Zëvendësministrja e Punëve të Brendshme Gjebrea marrin pjesë në ministerialin e BE-së mbi krizën e refugjatëve

Ministri i Punëve Jashtme, z. Ditmir Bushati, dhe Zëvendësministrja e Punëve Brendshme, znjElona Gjebrea, morën pjesë Ministerialin e posaçëm BE-së kushtuar krizës refugjatëve, i cili u zhvillua Luksemburg, me ftesë z. Jean Asselborn, Ministër i Punëve Jashtme, Çështjeve Evropiane, Emigracionit dhe Azilit i Luksemburgut, dhe znj. Federica Mogherini, Përfaqësuese e Lartë e Bashkimit Evropian për Çështjet e Jashtme dhe Sigurisë.

këtë takim morën pjesë ministrat e jashtëm dhe brendshëm vendeve anëtare BE-së, Ballkanit Perëndimor, Turqisë, Libanit, Jordanisë, si dhe Zvicrës, Norvegjisë, Lihtenshtajnit dhe Islandës

Gjatë fjalës tij, Ministri Bushati u shpreh se: “Kjo është një krize ka vetvete kriza  ndërlidhura, një krizë humanitare det dhe tokë mbart me vete dhe rreziqe për çështje sigurisë, si dhe një krize financiare me  cilën duhet përballen vendet e prekura nga vala e refugjatëve. Kjo ndërthurje krizash sfidon aftësitë reaguese vendeve  Ballkanit Perëndimor, si vende tranziti, por pavarësisht dyndjeve kufijtë e tyre, vendet e rajonit kanë dëshmuar gjatë kësaj krize se i kanë qëndruar me besnikëri vlerave evropiane”.  

Me tej Ministri Bushati u shpreh se: " kuadër përpjekjeve kolektive për t'iu përgjigjur krizës refugjatëve, Shqipëria ka përgatitur një plan emergjence duke vlerësuar kapacitetet ekzistuese si dhe nevojat rast se prekemi nga ky fenomen".  

Duke rikujtuar eksodin kosovar fund viteve 90, kur Shqipëria hapi dyert për qindra mijëra refugjatë nga Kosova, Ministri Bushati, fjalën e tij, theksoi nevojën për trajtuar dhe për adresuar bashkërisht krizën e krijuar nga flukset e emigrantëve kërkojnë arrijnë BE përmes Ballkanit Perëndimor. situata tilla, tha ai, ndjenja e solidaritetit duhet mbizotërojë.

 fund  takimit, Ministrat miratuan me unanimitet deklaratën qe përcjell vullnetin e përbashkët vendeve BE-së, Ballkanit Perëndimor, Turqisë, Libanit dhe Jordanisë për përballimin e sfidave përbashkëta krizës emigratore si partnere, duke iu përgjigjur me solidaritet nevojës për një bashkëpunim konkret dhe kthimin e përgjegjësisë kolektive veprime kolektive.

Respektimi  i detyrimeve ndërkombëtare dhe i drejtave njeriut dhënien e ndihmës dhe mbrojtjes ndërkombëtare për refugjatët, forcimi i sigurisë nëpërmjet menaxhimit efikas kufijve dhe lufta kundër krimit organizuar si dhe mbështetja e komuniteteve pritëse dhe vendeve tranzitit përbëjnë shtyllat kryesore te bashkëpunimit dakordësuara ne këtë deklaratë.
 

Shënim: Si poshtë linku i deklaratës konferencës nivelit lartë:

http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2015/10/08-western-balkans-route-conference-declaration/

Adresa

Adresa e Misionit
30, Rue Tenbosch,
1000 Bruxelles

Tel / Fax

Tel. +32 2 640 3544
+32 2 644 3329
Fax. + 32 2 640 31 77
Emergency Tel. 0032485401237

E-MAIL

mission.eu@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00