Ministri Bushati merr pjesë në Konferencën e Ministrave të Jashtëm të EJL në Berlin

25 nëntor 2015, Ministri i Punëve Jashtme Ditmir Bushati mori pjesë Konferencën VII Ministrave Punëve Jashtme Evropës Juglindore Berlin, me ftesë Ministrisë Federale Punëve Jashtme Gjermanisë, Ministrisë Punëve Jashtme Italisë dhe Institutit Aspen.

fokus Konferencës ishin paketa e zgjerimit për Ballkanin Perëndimor, metodologjia e re e Komisionit Evropian këtë drejtim, kriza e refugjatëve dhe migracioni, lufta kundër terrorizmit si dhe politikat e integrimit strukturat Euro-Atlantike.

Duke u ndalur zhvillimet fundit dhe krizat migratore me cilat përballen sot BE-ja dhe vendet e Ballkanit Perëndimor, ministrat vunë theksin impaktin kanë fenomene tilla jetën e përditshme qytetarëve si dhe nevojën për një qasje kolektive përballimin e tyre, duke bërë thirrje për solidaritet, përgjegjshmëri dhe bashkëpunim pragmatik mes vendeve anëtare dhe atyre Ballkanit Perëndimor.

Ministri Bushati u ndal forcën gravitacionale BE-së si faktori kryesor formësimin e jetës ekonomike, politike dhe sociale ne Ballkanin Perëndimor, si dhe kujdesin duhet tregohet, mënyrë kriza tilla si ajo e refugjatëve mos ndikojnë politikën e zgjerimit BE-së.

fjalën e tij, Ministri Bushati nënvizoi se: “Ndërsa Ballkani Perëndimor ka operuar mbi një pakt stabiliteti, procesi i Berlinit mundësoi krijimin e një pakti ndërlidhshmërie dhe tashmë vendet tona janë kërkim një pakti demokracie dhe zhvillimi". 

fjalën e tij, Ministri i Punëve Jashtme Gjermanisë Steinmeier, duke u ndalur ecurinë e secilit prej vendeve rajonit proceset integruese, u shpreh se: "Shqipëria është rrugë mbarë dhe duhet vijojë tashmë me detyrën e vështirë një reforme tërësore dhe thellë sistemit drejtësisë”.

Ministri i Punëve Jashtme Italisë Gentiloni, gjatë fjalës tij konferencë, u shpreh se Shqipëria ka vijuar me reformat dhe duhet vazhdojë përpjekjet për ecur shpejti drejt hapjes negociatave për anëtarësim. “Italia është angazhuar procese kreative bashkëpunimit rajonal, duke përfshirë trilateralin Shqipëri-Itali-Serbi, Iniciativën e vendeve Evropës Qendrore si dhe Strategjinë e BE-së për Makro Rajonin Adriatiko-Jonian”, tha Gentiloni.

Gjatë qëndrimit Berlin, Ministri Bushati zhvilloi gjithashtu takime Bundestag si dhe Kancelarinë Federale për këmbyer pikëpamje mbi ecurinë e reformave Shqipëri dhe zhvillimet fundit rajon.

Adresa

Adresa e Misionit
30, Rue Tenbosch,
1000 Bruxelles

Tel / Fax

Tel. +32 2 640 3544
+32 2 644 3329
Fax. + 32 2 640 31 77
Emergency Tel. 0032485401237

E-MAIL

mission.eu@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00