Ministri Bushati merr pjesë në takimin e Ministrave të Jashtëm të SEECP-së në Sofje

Ministri i Punëve Jashtme, Ditmir Bushati, mori pjesë 2 shkurt 2016,  takimin e Ministrave Punëve Jashtme Procesit Bashkëpunimit Vendeve Evropës Jug-lindore (SEECP) Sofje.

takim morën pjesë Ministrat e Punëve Jashtme 13 vendeve anëtare, ftuar nga Komisioni Evropian dhe Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal (RCC).

Takimi u zhvillua kuadër kryesisë bullgare SEECP-së, forum i cili shënon këtë vit 20 vjetorin e krijimit tij.

Gjatë fjalës tij seancën plenare, Ministri Bushati vuri dukje rolin e SEECP-së si “një instrument gjeneron dhe përshpejton bashkëpunimin rajonal”

Vend veçantë fjalën e Ministrit Bushati zuri edhe kriza e emigranteve dhe efektet e saj anësore: “Gjatë vitit kaluar kemi qenë dëshmitarë rritjes shqetësimeve legjitime për impaktin e krizës refugjatëve mbi sigurinë, po ashtu rritjes aspak legjitime stereotipeve negative; gjithashtu krahas rritjes ekstremeve kemi parë dhe rritjen e mosbesimit midis vendeve” u shpreh Ministri Bushati

Duke u ndalur mbi përpjekjet e përbashkëta kundër ekstremizmit dhunshëm dhe duke prezantuar avantazhet e modelit Shqiptar bashkëjetesës dhe tolerancës fetare, Ministri Bushati theksoi se “kjo është një betejë afat-gjatë, një betejë për krijuar mirëqenie, kohezion dhe respekt ndërsjellë brenda shoqërive tona”.   

Gjatë konferencës për shtyp Ministri Bushati u shpreh se “kriza e refugjatëve dhe lufta kundër terrorizmit, kanë treguar ndërvarësinë e BE-së dhe vendeve Ballkanit Perëndimor. Është e rëndësishme kjo ndërvarësi përkthehet një mundësi bashkëpunimi përforcuar BE-së me vendet e rajonit, mënyrë këto vende mbyllin me sukses proceset e shtet-ndërtimit demokratik”.

Gjatë takimit, ministrat miratuan Deklaratën e Përbashkët lidhur me sfidat e flukseve migratore Evropën Jug-lindore, ku një theks i veçantë i kushtohet masave përbashkëta për përballimin e tyre frymën e solidaritetit dhe përgjegjshmërisë.

kuadër te Ministerialit SEECP, z. Bushati zhvilloi edhe disa takime dypalëshe me homologët e Bullgarisë, Rumanisë dhe Maqedonisë.

Adresa

Adresa e Misionit
30, Rue Tenbosch,
1000 Bruxelles

Tel / Fax

Tel. +32 2 640 3544
+32 2 644 3329
Fax. + 32 2 640 31 77
Emergency Tel. 0032485401237

E-MAIL

mission.eu@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00