Ministri Bushati pret në takim Ministrin e Punëve të Jashtme të Republikës italiane, Paolo Gentiloni

Ministri i Punëve Jashtme   Republikës Shqipërisë, Z. Ditmir Bushati, priti sot takim Ministrin e Punëve Jashtme Republikës italiane, Z. Paolo Gentiloni.

dy Ministrat shprehën kënaqësinë për nivelin e shkëlqyer marrëdhënieve dhe bashkëpunimit mes dy vendeve.

Ministri Bushati vlerësoi mbështetjen ka dhënë dhe jep Italia procesin e integrimit evropian vendit tonë, atë bashkëpunimit rajonal frymën e Procesit Berlinit, si dhe e falënderoi homologun Gentiloni për gatishmërinë për vazhduar nxitjen e mëtejshme këtij bashkëpunimi

Nga ana e tij, Ministri Gentiloni u shpreh se Italia do vijojë mbështesë fuqishëm Shqipërinë pranë vendeve anëtare për hapjen e negociatave për anëtarësim BE gjatë javëve dhe muajve vijim.

Dy Ministrat evidentuan se bashkëpunimi mes Italisë dhe Shqipërisë ka qenë tepër i suksesshëm hapësirën Adriatike dhe mund përbëjë një model përballimin e krizave me cilat ballafaqohet sot BE-ja. këtë kontekst, u diskutua dhe mbi krizat me cilat përballet sot kontinenti dhe veçanërisht me atë valës refugjatëve.

Ministrat u ndalën gjithashtu dhe trajtimin e aspekteve sigurisë energjetike rajon, ku evidentuan se vijim takimit trepalësh mes Shqipërisë, Italisë dhe Serbisë zhvilluar fillim këtij viti, është e domosdoshme ecuria dhe mbarëvajtja e projekteve energjetike rajonale trajtohet dhe formate tilla.

Gjatë takimit u diskutua mbi zhvillimet fundit rajon ku Ministri Bushati u ndal anëtarësimin e Kosovës UNESCO dhe theksoi se Shqipëria inkurajon mbështetjen e Italisë këtë drejtim.

 

Konferenca e përbashkët e dy Ministrave

MPJ Ditmir Bushati: Përshëndetje! Është bërë zakon besoj për çdo ministër jashtëm kur pret homologun Italian ndihet i gëzuar dhe natyrisht ky është edhe rasti im. Jam realisht i gëzuar dhe i lumtur sot ministri i jashtëm i Italisë Paolo Gentiloni viziton Tiranën dhe me këtë rast patëm mundësinë shkëmbenim pikëpamjet lidhje me marrëdhëniet tona dypalëshe cilat vlerësohen jo vetëm strategjike por edhe një niveli jashtëzakonisht lartë.

këtë kontekst, pata mundësinë falënderoj edhe njëherë tjetër ministrin Gentiloni, qeverinë italiane, institucionet italiane për mbështetjen e pakursyer i kanë dhënë Shqipërisë procesin e integrimit Evropian dhe sidomos projektet e ndryshme zbatohen nga agjenci italiane Shqipëri.

Gjithashtu, jam i inkurajuar nga mbështetja italiane për vazhdimësinë e hapave mëtejshëm Shqipërisë këtë procesSiç dihet, objektivi ynë i radhës është përmbushja e atyre kritereve dhe standardeve  do t’i krijonin Shqipërisë mundësinë bashkëpunim me Komisionin Evropian dhe vendet anëtare, shkonte drejt fillimit procesit për anëtarësim. këtë kontekst, jemi përpjekur bashku me ministrin e jashtëm Italisë Gentiloni skicojmë disa nga  etapat duhen përmbushur nga ana e Shqipërisë këtë drejtim.

dyti, patëm mundësinë bisedojmë edhe për zhvillimin e formave ngjashme siç kemi rënë dakord dhe siç kemi zhvilluar trilateralin e parë ndërmjet Shqipërisë, Italisë dhe Serbisë fusha dhe   tematika specifike  janë interes jo thjesht tri vendeve tona por edhe perspektivë bashkëpunimit rajonal dhe përshpejtimin e procesit integrimit evropian edhe kuadër prioriteteve përcaktuara nga i ashtuquajturi Proces i Berlinit, ku ne si Shqipëri jemi jashtëzakonisht lumtur e ku Italia do jetë një ndër organizuesit e këtij takimi, pas Francës.

E fundit por jo pak e rëndësishme, pata mundësinë dëgjoj edhe pikëpamjet e qeverisë italiane nën dritën e zhvillimeve me krizën e refugjatëve me cilën po përballet sot për sot Bashkimi Evropian, kryesisht me valën e refugjatëve vijnë nga Lindja e Mesme apo jugu i Mesdheut. lejoni edhe njëherë tjetër edhe emër qeverisë shqiptare falënderoj ministrin e jashtëm Gentiloni për mbështetjen e vendit tij por mbi gjitha edhe atij vetë për bashkëpunimin e shkëlqyer ekziston mes nesh dhe ekipeve tona respektive.

MPJ Paolo Gentiloni: Faleminderit mikut tim, Ministrit Bushati! Ne jemi vende afërta gjeografikisht, vende fqinje e mike, e gjithashtu jemi vende 20 vitet e fundit kemi qenë protagonistë një bashkëpunimi pozitiv, i cili ka dëshmuar edhe një mënyrë për zgjidhur vështirësi apo probleme janë hasur kuadrin e emigracionit apo çështjeve me karakter ekonomik. Sigurisht ka kaluar shumë kohë, por kujtesa na shërben për dëshmuar e për rrëfyer sesi përballë krizave, sikundër është ajo me cilën përballen vende ndryshme evropiane, rruga efikase dhe ajo e duhur është bashkëpunimi mes vendeve dhe bashkëpunimi me karakter ekonomik. Ç’ ka ka dhënë një rezultat pozitiv zonën e Adriatikut mund jetë efikas edhe vende tjera Evropës, e cila përshkohet tashmë nga flukse emigrantësh.

Italia dhe Shqipëria kanë marrëdhënie shkëlqyera, dhe jemi me vërtetë krenarë jemi partneri i parë tregtar i Shqipërisë. Gjithashtu jemi angazhuar për dhënë ndihmesën tonë e për kontribuar sa shumë jetë e mundur një ecuri pozitive, dhe nëse është e mundur përshpejtimin e rrugëtimit çeljes negociatave për sa i përket anëtarësimit Shqipërisë BE. Sigurisht shërben një angazhim vend lidhje me reformat duhen ndërmarrë, por Evropa nuk mund t’i fshihet faktit duhet japë përgjigje ndaj një pyetjeje mënyrë shpejtë.

Sigurova mikun tim Ditmir për angazhimin e Italisë javët e muajin e ardhshëm nxitjen edhe nivel ministrash jashtëm BE-së dhe mbështetjen sa fuqishme përshpejtimit rrugëtimit anëtarësimit dhe negociatave me Shqipërinë. Gjithashtu folëm edhe lidhje me krizën e refugjatëve, ka përfshirë gjithë kontinentin tonë dhe Italia është tashmë e kënaqur për faktin se për këtë karakter evropian krizës, fund u arrit apo u kuptua nga gjitha vendet se kjo fillimisht u konsiderua tepër si një krizë italiane apo greke sesa një krizë evropiane.

fundmi, lidhje me marrëdhëniet tona dypalëshe, edhe formatit tripalësh kemi krijuar vitet e fundit mes Italisë, Shqipërisë e Serbisë, ato do jenë mjaft rëndësishme, siç do jenë dhe çështjet me karakter energjetik. Itali janë duke nisur punimet për Gazsjellësin TAP, i cili do kontribuojë diversifikimin e burimeve energjisë, mënyrë t’i japë një zhvillim dy brigjeve Adriatikut, cilët janë aq dashur për ne.

Edhe njëherë faleminderit Ministrit Bushati për mikpritjen gjatë kësaj vizite timen shkurtër, e cila sigurisht do pasohet edhe nga vizita tjera. Faleminderit!

 

Pyetje për dy ministrat:

Italia gjithnjë është konsideruar si një avokat i Shqipërisë lidhur me çështjen e integrimit BE. A do vazhdojë Italia kryejë rolin e avokatit edhe për sa i përket hapjes negociatave, edhe pse tashmë ky proces është i vlefshëm edhe për Serbinë?

A është i vetmi kusht për Shqipërinë reforma drejtësi për hapjen e negociatave, a mbetet i vetmi angazhim, se brenda vitit 2016 Shqipëria do hapë negociatat bashkimin Evropian, apo është duke u formësuar një kusht i ri nga Brukseli, siç është dekriminalizimi, duke pasur parasysh edhe zhvillimet e fundit vend?

 

MPJ Paolo Gentiloni:

Italia ka interes nxisë këtë proces, pra, do përpiqemi ta nxisim e promovojmë javën e ardhshme edhe Bruksel, për bërë mundur gjithë vendet e BE-së bëhen ndërgjegjshëm e vetëdijshëm për këtë nevojë, sikundër e theksova edhe parë, vendet e BP me përjashtim dy vendeve tashmë janë anëtare, kanë nevojë për përgjigje; pra është një shtysë drejt Evropës, për cilën nga ana tjetër duhet kemi një përgjigje konkrete, dhe Italia sigurisht do angazhohet mënyrë çelë rrugën për proceset e tjera.

Për sa i përket çështjes papërshtatshmërisë zgjedhurve, jemi duke bashkëpunuar. Ndër tjera, di Ministri i Drejtësisë Italisë kreu një vizitë Tiranë dje edhe sot, ndoshta ende ndodhet Tiranë.

Ne kemi pasur diskutime mëdha, por fund besoj se si gjithmonë kur ka probleme, arrihen gjithsesi përvoja cilat mund ndahen me tjerë. Përvoja kemi si lidhje me aspektin legjislativ ashtu edhe atë gjyqësor, ka qenë shumë e dobishme për Italinë dhe besoj se do jetë e dobishme edhe për Shqipërinë.

Di Ministri i Drejtësisë italiane ka kryer takime me homologun e tij shqiptar, me Presidentin e RSH-së edhe për këtë çështje. Për sa i përket çështjes anëtarësimit Shqipërisë BE dhe çeljes negociatave, ne kemi rënë dakord tashmë edhe me Ministrin Bushati për punuar fort 2-3 muajt e ardhshëm.

MPJ Ditmir Bushati: pari lejoni falënderoj edhe një herë tjetër Italinë  për mbështetjen e gjithanshme i jep vendit tonë procesin e shtet ndërtimit demokratik. lidhje me çështjen cilës ju i referoheni, mos përshtatshmërinë e kandidimit apo mbajtjes disa funksioneve jetën publike vend, siç e tha me drejtë edhe ministri Gentiloni, është një çështje cilën nuk është se përballet për herë parë apo i pari vend Shqipëria, është një sfidë apo një proces e kanë kaluar edhe vende tjera. Besoj ekziston gjithë vullneti i qeverisë shqiptare, institucioneve shqiptare për hulumtuar praktikat efektive, praktikat mira, cilat natyrisht do duhet jenë respekt plotë parimeve shtetit drejtës sepse jemi një shoqëri qe duhet t’i bazojmë edhe arsyetimet tona synimin e drejtës. Shqipëria ka objektiv parësor procesin e bisedimeve, fillimit bisedimeve për anëtarësim Bashkimin Evropian, reforma drejtësi është vetëm një prej kritereve duhet përmbushë Shqipëria, pasi ja vlen qe t’i rikujtojmë opinionit publik se janë pesë kritere për cilët Shqipëria duhet ketë një përmbushje nivel lavdërueshëm mënyrë procesi i bisedimit për anëtarësim, dhe këtu dua theksoj ky nuk do jetë një proces 100-metërsh n.q.s. mund ta quaj kështu, është një maratonë e cila duhet pas vazhdojë etapa tjera për ta kontrolluar gjithë procesin e reformës drejtësi, përputhje kriteret duhen nga kapitujt 23 dhe 24 Acquis Communautaire, janë edhe kapitujt e parë cilët përballen vendet kandidatë, ku kemi parë rastin e Malit Zi, Kroacisë dikur apo edhe rastin e Serbisë muajt vijim. Prandaj besojmë fuqimisht reforma drejtësi, procesi i lustracionit politik, për gjithë ato elementë u përmendën, do jenë një shtysë përpara për lehtësuar procesin e fillimit bisedimeve për anëtarësim. Faleminderit!

Adresa

Adresa e Misionit
30, Rue Tenbosch,
1000 Bruxelles

Tel / Fax

Tel. +32 2 640 3544
+32 2 644 3329
Fax. + 32 2 640 31 77
Emergency Tel. 0032485401237

E-MAIL

mission.eu@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00