Ministri Bushati priti në takim Ministrin e Punëve të Jashtme të Austrisë Sebastian Kurz

Ministri i Punëve Jashtme, z. Ditmir Bushati, priti takim Ministrin Federal për Evropën, Integrimin dhe Punët e Jashtme Republikës Austrisë, z. Sebastian Kurz

Kjo vizitë dëshmon marrëdhëniet e shkëlqyera ekzistojnë midis Shqipërisë dhe Austrisë, marrëdhënie cilat këtë muaj shënojnë 94 vjetorin e vendosjes për herë parë marrëdhënieve diplomatike mes vendeve tona, si dhe 60 vjetorin e rivendosjes tyre

Procesi i integrimit evropian, forcimi i mëtejshëm i bashkëpunimit bilateral, koordinimi i përpjekjeve përbashkëta menaxhimin e sfidave aktuale me cilat po përballet Bashkimi Evropian, si kriza migratore dhe siguria kontinent, ishin çështjet kryesore u trajtuan takim. Gjithashtu, vizita e MPJ Kurz vendin tonë, si pjesë e një turi rajonal tij Ballkanin Perëndimor, rikonfirmon qasjen e afërt Rajonit drejt Bashkimit Evropian, si dhe angazhimin e Austrisë këtë drejtim

Ministri Bushati e njohu Ministrin Kurz me progresin e bërë nga qeveria shqiptare adresimin e 5 prioriteteve kyçe, veçanërisht me reformën  drejtësi. Ai vlerësoi kontributin e qeverisë austriake mbështetje procesit reformave vend. Kjo mbështetje pasqyrohet qartë Strategjinë për Zhvillim 2015-2020, ku asistenca për forcimin e administratës publike, shtetin e drejtës, arsimin profesional, janë vetëm disa nga drejtimet kryesore bashkëpunimit mes dy vendeve. Gjithashtu turizmi, mbetet një fushë prioritare e bashkëpunimit shqiptaro-austriak, ndaj nënshkrimi nga Ministri Ahmetaj dhe Ministri Kurz, i Memorandumit Mirëkuptimit fushën e turizmit synon  rrisë tej bashkëpunimin mes dy vendeve.

Ministri Bushati vlerësoi qëndrimin e Austrisë si një ndër vendet anëtare zëshme pro zgjerimit, si dhe u shpreh se: “kemi rënë dakord sot për një plan konkret veprimi mes dy vendeve përgjatë vitit 2016, i cili përmban një sërë angazhimesh dhe aktivitetesh konkrete mbështetje avancimit vendit rrugën e integrimit, me objektiv marrjen e vendimit për hapjen e negociatave për anëtarësim BE. Ky plan shtrihet fusha si: integrimi evropian, ekonomia, programeve zhvillimit, administrata publike, edukim, shkencë dhe shoqëri civile”.

Duke evidentuar mbështetjen austriake për vendin tonë, Ministri Kurz u shpreh se: “Kemi dakordësuar një kalendar përbashkët veprimesh, dhe do te mbështesim krijimin e Grupit Miqve Shqipërisë Bashkimin Evropian për mbështetur Shqipërinë drejt hapit te radhës, atë te hapjes negociatave për anëtarësim”.  

kuadër kësaj vizite ambientet e MPJ-së u ekspozuan disa materiale arkivore mbi marrëdhëniet diplomatike dypalëshe.

Adresa

Adresa e Misionit
30, Rue Tenbosch,
1000 Bruxelles

Tel / Fax

Tel. +32 2 640 3544
+32 2 644 3329
Fax. + 32 2 640 31 77
Emergency Tel. 0032485401237

E-MAIL

mission.eu@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00