Ministri Bushati takon Përfaqësuesen e Lartë të BE-së, Mogherini dhe Komisionerin Hahn

Gjatë ditës dytë vizitës Bruksel, Ministri Bushati zhvilloi takime me Përfaqësuesen e Lartë për Politikën e Jashtme dhe Sigurisë BE-së, Federica Mogherini dhe me Komisionerin për Politikën e Fqinjësisë dhe Negociatat e Zgjerimit, Johannes Hahn. 

takimin pati Ministri Bushati me znj. Mogherini e njohu mbi ecurinë e reformave shtetndërtuese Shqipëri dhe me punën e qeverisë për adresimin e 5 prioriteteve kyçe. Angazhimi i qeverisë shqiptare për përmbylljen e reformës drejtësi, si dhe efekti i drejtpërdrejtë i saj jo vetëm fushat kanë bëjnë me shtetin ligjor, por edhe reformat lidhen me përmirësimin e klimës biznesit dhe sundimit drejtës ekonomi, ishin fokus këtij takimi

Znj. Mogherini shprehu mbështetjen për përpjekjet shtetndërtuese Shqipëri dhe evidentoi kontributin kanë këto refoma për një proces dinamik dhe efikas rrugëtimin evropian vendit dhe vlerësoi angazhimin për vijuar me vendosmëri përmbylljen e reformës drejtësi. Ajo vlerësoi rolin proaktiv dhe konstruktivitetin e Shqipërisë rajon, si dhe linjëzimin e plotë politikës sonë jashtme me atë BE-së.

Duke u ndalur bashkëpunimin rajonal, Ministri Bushati u shpreh se: "përpjektjet mes vendeve Ballkanit Perëndimor nxjerrin pah nevojën për mbështetjen financiare dhe angazhimin e BE-së për konsolidimin e një zhvillimi qendrueshëm, si dhe për përmbushur angazhimet kuadër Procesit Berlinit".  

Duke u ndalur sfidat e sigurisë dhe krizën e refugjatëve me cilat përballet sot BE dhe vendet e Ballkanit Perëndimor, u evidentua nevoja momente tilla shfrytëzohen për siguruar mbarëvajtjen e proceseve modernizuese dhe shtetndërtimit demokratik rajonit tonë.

takimin me Komisionerin për Politikën e Fqinjësisë dhe Negociatat e Zgjerimit, Johannes Hahn, Ministri Bushati evidentoi rëndësinë ka politika e zgjerimit BE-së për ecurinë e reformave, jo vetëm Shqipëri, por edhe vendet e tjera rajonit si një projekt gjeostrategjik dhe politik. Ai theksoi se politika e zgjerimit e BE-së është një instrument nxit modernizimin, demokratizimin dhe stabilitetin e vendeve rajonit

Pasi e njohu Komisionerin Hahn me ecurinë e reformave ndërmarra Shqipëri, kryesisht sundimin e drejtës, Ministri Bushati theksoi gatishmërinë e vendit për kaluar një fazë re, atë hapjes negociatave për anëtarësim

Komisioneri Hahn vlerësoi rolin stabilizues dhe dinamik Shqipërisë rajon dhe shprehu besimin se angazhimet kuadër Procesit Berlinit do mundësojnë një lidhje mirë për vendet e Ballkanit. kuadër agjendës integruese, Komisioneri Hahn do vizitojë Tiranën fund muajit mars për takimin e radhës Dialogut Nivelit Lartë Shqipëri-BE. Gjithashtu, ai do marrë pjesë takimin e Ministrave Jashtëm vendeve Ballkanit Perëndimor do organizohet Tiranë me iniciativën e vendit tonë

Adresa

Adresa e Misionit
30, Rue Tenbosch,
1000 Bruxelles

Tel / Fax

Tel. +32 2 640 3544
+32 2 644 3329
Fax. + 32 2 640 31 77
Emergency Tel. 0032485401237

E-MAIL

mission.eu@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00