Ministri Bushati zhvillon një vizitë pune në Berlin

Ministri i Punëve Jashtme DitmirBushati zhvilloi një vizitë zyrtare Republikën Federale Gjermane ku pati një takim me Ministrin gjerman Punëve Jashtme, Frank – Walter Steinmeier

Gjatë bisedës, Ministrat rikonfirmuan edhe një herë marrëdhëniet e shkëlqyera ekzistojnë midis Shqipërisë dhe Gjermanisë si dhe angazhimin e përbashkët për ta forcuar dhe intensifikuar tepër këtë bashkëpunim për gjitha çështjet me interes dypalësh dhe rajonal.

Gjatë konferencës përbashkët për shtyp, Ministri Bushati u shpreh se: "Do doja t’ju falënderoja ju dhe Qeverinë gjermane për mbështetjen e pakushtëzuar dhe pakursyer procesin e demokratizimit Shqipërisë dhe procesin e stabilizimit dhe normalizimit rajonit tonë. Është fakt pavarësisht vështirësive me cilat përballet kontinenti ynë dhe BE këto kohë krizash, ne e kemi ndjerë nga afër mbështetjen nëpërmjet iniciativave gjermane, kryesisht me Procesin e Berlinit, si për sa i përket normalizimit marrëdhënieve mes Shqipërisë dhe Serbisë, por dhe një ecuri pozitive sa i përket dialogut mes Kosovës dhe Serbisë, si dhe një ritëm pozitiv bashkëpunimin rajonal i demonstruar Konferencën për Ballkanin Perëndimor Berlin, Vjenë dhe shpejti Paris. Nuk ka pikë diskutimi për askënd nga ne rajon se falë lidershipit gjerman, i çiftëzuar dhe i harmonizuar me një lloj dëshire për ecur përpara, sot per sot rajoni ynë, pavarësisht se përballet me sfidat e shtet-ndërtimit demokratik, ka kaluar disa prej sfidave kanë bëjnë me stabilitetin rajonal. I shpreh mirënjohjen serish emër popullit shqiptar për mbështetjen, për ekspertizën, për kontributin e taksapaguesve gjermanë proceset e shtet-ndërtimit demokratik, për ekspertizën kanë dhënë reformën drejtësi shpresojmë jetë fazën e saj finale përpara se bëhet realitet dhe për asistencën e vyer agjencive gjermane kanë dhënë gjatë kësaj kohe Shqipëri”.

Nga ana e tij, Ministri Steinmeier vlerësoi progresin e bërë nga qeveria shqiptare adresimin e 5 prioriteteve kyçe procesin e integrimit evropian, ku evidentoi nevojën për përmbylljen e shpejtë reformës Drejtësi, për vetë impaktin e saj secilin prej prioriteteve dhe jetën e çdo qytetari shqiptar. Duke u ndalur zhvillimet fundit rajon, Ministri Steinmeier u shpreh se: "Shqipëria është një partner i rëndësishëm edhe kontekstin e stabilitetit për gjithë Ballkanin Perëndimor. Kush hedh një vështrim këto ditë për nga vendet e rajonit Ballkanit, nuk do shohë vetëm se Serbi janë organizuar zgjedhjet, por edhe vendin fqinj Maqedoni, pothuajse çdo ditë po shtohen nëpër rruge irritime, protesta dhe konflikte. Prandaj tema Maqedoni na preku shumë sot mëngjes, dhe për këtë diskutuam bashku se çfarë mund bëjmë evitojmë konfliktet e mëtejshme dhunshme Maqedoni. dy shprehim keqardhjen se përpjekjet intensive nga BE dhe veçanërisht Komisionerit Hahn, i cili është i angazhuar prej muajsh dite e natë dhe është përpjekur bisedime me palët konflikt për gjetur një zgjidhje dhe garantuar legjitimitetin e zgjedhjeve ardhshme". 

lidhje me reformat e ndërmarra nga qeveria shqiptare, Ministri Steinmeier u shpreh se: "I dashur Ditmir, gëzon fakti kemi një shkëmbim kaq ngushtë, ti e kërkon këtë shkëmbim për çështje janë aktualitetit Shqipëri, këto janë përpjekjet për reforma qeveria jote po ndërmerr prej disa vitesh tashmë, me një angazhim madh, një sërë reformash ekonomike janë rrugë e sipër dhe e kanë çuar vendin një stabilitet madh ekonomik. Sot mëngjes, plan parë qëndroi ajo pjesë e reformave është për t’u kryer. Unë e di Edi Rama dhe ju jeni angazhuar pjesa e rëndësishme e reformës drejtësi përfundojë. Kur ndërmerren ndryshime institucione, ka edhe kundërshtime nga vetë ato. Shpreh respekt për gatishmërinë ekziston Shqipëri për tërhequr një ekspertizë sa me gjerë ndërkombëtare, me qellim kryhet një reformë sa e gjerë e gjyqësorit. Këtë nuk e kemi parë gjithkund, e as nuk e kemi parë kudo Ballkanin Perëndimor, prandaj besoj se ajo çfarë ju keni arritur përbën një model. Tashmë kjo ka marrë formën e një propozimi një reforme balancuar gjyqësorit dhe tani është momenti kjo reformë bëhet realitet. Ne e mbështesim këtë me mundësitë kemi dhe dua shpreh qartësisht se reforma drejtësi është një gur themel për rrugën drejt BE-së. Kjo do gjejë shprehje edhe raportet e Komisionit Evropian prisni. Prandaj, dëshiroj shpreh vlerësim për atë është arritur deri tani, si dhe shpresën e mbështetjen ky propozim për reformë bëhet realitet Shqipëri". 
 
Duke iu referuar zhvillimeve më të fundit, sfidave që po përjeton sot Evropa nga terrorizmi dhe ekstremizmi i dhunshëm, Ministri rikonfirmoi mbështetjen e Shqipërisë në luftën kundër tyre, duke dhënë kontributin e saj në këtë luftë të përbashkët përkrah vendeve aleate të NATO-s. Ministri Steinmeier konfirmoi se së shpejti do të vizitojë Tiranën. 

Gjatë vizitës tij Berlin, Ministri Bushati zhvilloi një takim me Sekretaren e Shtetit Ministrinë Federale Brendshme, Dr. Emily Haber, me Këshilltarët e Kancelares Merkel,  Christoph Heusgen dhe Uwe Corsepius.

Kriza migratore, bashkëpunimi politik dhe policor i Shqipërisë me Italinë dhe Greqinë këtë kuadër, lufta kundër trafiqeve, situata e rendit vend ishin fokusi i diskutimit gjatë drekës punës Ministri Bushati pati me 

Sekretaren e Shtetit Ministrinë Federale Brendshme, Dr. Emily Haber. Ministri Bushati e njohu Sekretaren Haber me angazhimet e Shqipërisë dhe planin e kontingjencave hartuar nga Qeveria shqiptare kuadër përballimit krizës migratore bashkëpunim me partnerët evropianë

takimin e zhvilluar Kancelarinë Gjermane me Këshilltarin e Kancelares Merkel për Politikën e Jashtme dhe Sigurisë,  Christoph Heusgen, bashkëbiseduesit u fokusuan çështjet rajonale, situatë dhe marrëdhëniet mes vendeve Rajonit si dhe bashkëpunimi përballjen e sfidave aktuale si migracioni dhe siguria

Ndërkaq, procesi i zgjerimit, një pasqyrim i rrugëtimit Shqipërisë drejt BE-së, reformat e ndërmarra, zbatimi dhe mbizotërimi i ligjit, vullneti dhe angazhimi politik ishin tema e takimit mes Ministrit Bushati dhe Këshilltarit Kancelares gjermane, Uwe Corsepius

Ministri Bushati ishte i ftuar aktivitetin e organizuar nga përfaqësues te shoqërisë civile, studiues te marrëdhënieve ndërkombëtare dhe Human Rights Watch. Politika e Jashtme e Shqipërisë, reformat transformuese vendit kuadër integrimit evropian, çështjet aktuale drejtave njeriut Shqipëri dhe Ballkan, si dhe agjenda e Shqipërisë Këshillin e Drejtave Njeriut, ishin ne fokus këtij aktiviteti. Ministri iu përgjigj interesit te pranishmeve mbi një sërë çështjesh me interes per Politikën e Jashtme   Shqipërisë dhe rolin e saj ne rajon.

mbyllje vizitës, Ministri Bushati ishte i ftuar Komisionin e Çështjeve Evropiane Bundestag, një seancë dëgjimore, e  cila drejtohej nga Deputeti Gunther Krichbaum. Gjatë fjalës tij, Ministri Bushati bëri një prezantim ecurisë reformave shtet-konsoliduese vend,  arritjeve dhe sfidave luftën kundër korrupsionit dhe krimit organizuar, ambicieve dhe perspektivës evropiane Shqipërisë, angazhimeve dhe përgjegjësive marra kuadër integrimit BE, rolit vendit tonë rajon dhe bashkëpunimit suksesshëm kuadër përballimit sfidave me cilat po perballet kontinenti

Ministri Bushati iu përgjigj interesimit deputeteve mbi zhvillimet fundit rajon.

Adresa

Adresa e Misionit
30, Rue Tenbosch,
1000 Bruxelles

Tel / Fax

Tel. +32 2 640 3544
+32 2 644 3329
Fax. + 32 2 640 31 77
Emergency Tel. 0032485401237

E-MAIL

mission.eu@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00