Ministri Bushati zhvillon vizitë në Francë, në prag të Samitit të Parisit

Ministri Bushati zhvilloi një vizitë Francë, kuadër përgatitjeve për Samitin e vendeve Ballkanit Perëndimor. Ky Samit do mbahet Paris fillim muajit korrik, si etapa e radhës e Procesit Berlinit, vazhdën e samiteve organizuara Berlin (2014) dhe Vjenë (2015).

Gjatë takimit me homologun francez Jean-Marc Ayrault, u rikonfirmuan marrëdhëniet e shkëlqyera ekzistojnë midis Shqipërisë dhe Francës

Dy ministrat shprehën angazhimin e përbashkët për ta intensifikuar tepër bashkëpunimin dypalësh sektorë strategjikë, bazuar historitë e suksesit fushën energjetike dhe atë mbrojtjes.

Ministri Bushati e njohu Ministrin Ayrault me ecurinë e reformave shtet-konsoliduese ka ndërmarrë qeveria shqiptare kuadër procesit anëtarësimit Bashkimin Evropian. Duke u ndalur mbi rëndësinë e përmbushjes reformës drejtësi, Ministri Ayrault përshëndeti vendosmërinë e qeverisë shqiptare për miratimin e kësaj reforme parësore për ecurinë e vendit procesin e anëtarësimit BE. “Në këtë proces, Shqipëria do ketë mbështetjen dhe inkurajimin e Francës”, u shpreh Ministri Ayrault.   
Ministri Bushati e siguroi Ministrin Ayrault për angazhimin e qeverisë shqiptare për forcimin e shtetit ligjor ekonomi. këtë kontekst, Ministri Bushati vlerësoi përfshirjen e kompanive franceze investime strategjike Shqipëri dhe rajon, siç është gazsjellësi TAP. Duke iu referuar sfidave po përjeton sot Evropa nga terrorizmi dhe ekstremizmi i dhunshëm, dy ministrat rikonfirmuan nevojën e koordinimit agjencive specializuara përballimin e tyre.

Takimi i Ministrave Jashtëm rajonit me Ministrat Jean-Marc Ayrault dhe Harlem Desir, Komisionerin Hahn dhe përfaqësues vendeve anëtare BE-së, shprehu angazhimin e përbashkët Samiti i Parisit afrojë tej vendet e rajonit me Bashkimin Evropian, nëpërmjet projekteve konkrete transport dhe energji, si dhe duke krijuar mundësi reale për rinjtë e rajonit.

këtë kuadër, Ministri Bushati informoi mbi projektin e paraqitur nga Shqipëria për rehabilitimin e Hekurudhës Tiranë-Durrës dhe ndërtimin e degëzimit për Rinas, si dhe masat e marra për financimin e linjës Interkonjeksionit elektrik me Maqedoninë

Ministri informoi gjithashtu për përgatitjet e udhëhequra nga Shqipëria për nënshkrimin gjatë Samitit Parisit marrëveshjes për themelimin e Zyrës Rajonale Bashkëpunimit Rinor do ngrihet Tiranë për financuar projekte rrisin mobilitetin e rinjve rajon, mundësitë për kualifikime profesionale dhe shkëmbimet kulturore. “Samiti i Parisit duhet ofrojë mundësi reja për rininë, veçanërisht bashkëpunimin midis universiteteve dhe njohjen e ndërsjellë diplomave”, u shpreh Ministri Bushati.

Duke nënvizuar rëndësinë e mbështetjes jep procesi i integrimit evropian për reformat konsolidojnë shtetin ligjor, Ministri u shpreh se “reforma e sistemit gjyqësor, përbën sfida përbashkëta për gjitha vendet e rajonit”. Ministri Bushati theksoi këtë kuadër nevojën për pasur një qasje rajonale edhe këtë fushë.

Pjesëmarrësit në takim u angazhuan për përshpejtimin e zbatimit të angazhimeve të marra lidhur me masat administrative dhe ligjore në fushën e transportit dhe energjisë, për të paraqitur arritje të mëtejshme konkrete në samitin e Parisit.

Gjatë vizitës në Francë, Ministri Bushati zhvilloi gjithashtu takime me Kryetaren e Komisionit të Jashtëm në Asamblenë Kombëtare të Francës, znj. Elisabeth Guigou, dhe me Sekretarin e Përgjithshëm për Çështjet Evropiane, z. Philippe Léglise-Costa.

Adresa

Adresa e Misionit
30, Rue Tenbosch,
1000 Bruxelles

Tel / Fax

Tel. +32 2 640 3544
+32 2 644 3329
Fax. + 32 2 640 31 77
Emergency Tel. 0032485401237

E-MAIL

mission.eu@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00