Ministri Bushati zhvillon vizitë në Republikën e Bullgarisë

Ministri i Punëve Jashtme Ditmir Bushati zhvilloi një vizitë Bullgari ku u takua me Ministrin e Punëve Jashtme Republikës Bullgarisë Daniel Mitov, dhe Kryetaren e Kuvendit Tsetska Tsacheva.

takimin e zhvilluar me Ministrin Mitov, dy Ministrat vlerësuan marrëdhëniet shumë mira mes dy vendeve si dhe shprehën vullnetin e përbashkët për ngritjen e këtyre marrëdhënieve një nivel lartë dhe për zgjerimin e bashkëpunimit veçanërisht fushat e transportit dhe energjisë, por edhe ato kulturës dhe turizmit. Ata vlerësuan lidhjet e ngushta dhe dialogun politik intensiv si tepër rëndësishëm jo vetëm për marrëdhëniet midis dy vendeve tona por për vetë rajonin. Një vend rëndësishëm gjatë diskutimeve zunë edhe zhvillimet rajon, sfidat e sigurisë, bashkëpunimi kuadër nismave rajonale, si dhe avancimi proceset integruese euro-atlantike. këtë kuadër, Ministri Bushati i shprehu homologut bullgar mirënjohjen për mbështetjen e vazhdueshme Bullgarisë procesin e integrimit vendit BE.

tej, duke u ndalur bashkëpunimin fushën e energjisë, dy Ministrat theksuan se është me rëndësi ndërlidhja energjetike midis Shqipërisë dhe Bullgarisë, nëpërmjet Maqedonisë, duke mundësuar ardhmen integrimin e rrjetit elektrik rajonit me atë BE-së

Referuar zhvillimeve fundit Maqedoni, Ministri Bushati u shpreh se: “Shqipëria dhe Bullgaria, ndajnë njëjtin vlerësim mbi krizën e shtetit drejtës Maqedoni. Jemi shqetësuar nga përpjekjet e fundit për reduktuar dhe degraduar stabilitetin demokratik vendit. Jemi interesuar për një Maqedoni paqtë, multietnike, qëndrueshme e demokratike e cila mund ecë përpara proceset integruese euro-atlantike

Për këtë arsye, mbështesim plotësisht qasjen e BE-së, SHBA-së e Gjermanisë dhe përpjekjet e tyre për lehtësuar dialogun e nevojshëm politik, i domosdoshëm për dalë nga kjo krizë”.

përfundim takimit, Ministrat Bushati dhe Mitov nënshkruan Memorandumin e Bashkëpunimit Fushën e Integrimit Evropian mes dy vendeve.

takimin me Kryetaren e Kuvendit Tsetska Tsacheva, bashkëbiseduesit u ndalën bashkëpunimin dypalësh, rrugëtimin evropian Shqipërisë, zhvillimet rajonale, sfidat e përbashkëta te sigurisë dhe rrugët e përballimit tyre. Palët çmuan rëndësinë e dimensionit bashkëpunimit dhe shkëmbimeve parlamentare funksion intensifikimit raporteve dypalëshe

Adresa

Adresa e Misionit
30, Rue Tenbosch,
1000 Bruxelles

Tel / Fax

Tel. +32 2 640 3544
+32 2 644 3329
Fax. + 32 2 640 31 77
Emergency Tel. 0032485401237

E-MAIL

mission.eu@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00