Kryesia Shqiptare e OSBE-së, 2020

Duke filluar nga data 1 Janari 2020, Shqipëria merr për herë të parë Kryesimin e Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim ne Evropë (OSBE). Ajo do të jetë pjesë e Trojkës së Kryesive së Organizatës së bashku me Italinë dhe Sllovakinë, të cilat kanë qenë kryesuese respektivisht në vitet 2018 dhe 2019.

Shqipëria do të drejtojë OSBE-në e frymëzuar nga ndjenja e përgjegjësisë dhe e motivuar nga vendosmëria për të kontribuar në sigurinë, stabilitetin dhe demokratizimin e përgjithshëm të kontinentit.

Objektivat kryesore të Kryesisë Shqiptare, 2020

  • Shqipëria do të vijojë përpjekjet maksimale për parandalimin, menaxhimin dhe zgjidhjen e konflikteve në hapësirën e OSBE-së. Vëmendje të veçantë do të marrë kriza në Ukraine dhe vendet përreth saj, e cila mbetet sfidë për Europën.
  • Nga ana tjetër vendi ynë do të angazhohet për të promovuar mirëqeverisjen dhe parimet e antikorrupsionit në gjithë hapësirën që mbulon Organizata.
  • Shqipëria njëkohësisht do të adresojë përpjekjet e përbashkëta për të gjitha vendet pjesëmarrëse të kësaj organizate, në shërbim të parandalimit të trafikimit të qenieve njerëzore, po ashtu edhe të luftimit të kulturës së pandëshkueshmërisë në përgjithësi.
  • Shqipëria do të ketë prioritet të veçantë ne vitin 2020 vitin e ardhshëm edhe promovimin e universalitetit të të drejtave të njeriut dhe lirive themelore.
  • Një rol të veçantë gjatë Kryesisë shqiptare natyrisht do t’i jepet rinisë, e cila është përcaktuar si prioritet ndërdimensional.
  • Kryesia shqiptare do të ketë në fokus forcimi i rolit të gruas në nivel ndërkombëtar në proceset e paqes.

#Albania2020

https://punetejashtme.gov.al/wp-content/uploads/2019/12/kryesine-shqiptare-te-osbe-se.pdf

Adresa

Embajada de Albania
Calle Lagasca, 68 . 1ºB,
28001 MADRID

Tel / Fax

Tel. +34 91 562 6985
Fax. +34 91 561 3775
Nr. i emergjencës:+34 606 376 830

E-MAIL

embassy.madrid@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00