Zv. Sekretari zviceran i Shtetit për Punët e Jashtme nënshkruan marrëveshje për taksimin e dyfishtë pas konsultimeve dypalëshe

Zv. Sekretari zviceran i Shtetit për Punët e Jashtme Georges Martin vizitoi Shqipërinë datat 7–9 Shtator atë konsiderohet një hap tjetër konstruktiv marrëdhëniet midis Zvicrës dhe Shqipërisë. Ministrinë e Punëve Jashtme ai mbajti konsultime diplomatike dypalëshe bashku me Zv. Ministren e Punëve Jashtme, Odeta Barbullushi, dhe nënshkroi një kapitull shtesë traktatin mbi taksimin e dyfishtë midis dy vendeve.

“Zvicra dhe Shqipëria gëzojnë një bashkëpunim pozitiv dhe frytshëm. Marrëdhëniet tona politike, ekonomike dhe kulturore janë shumë mira. Zvicra duke qenë një donator dhe partner afatgjatë bashkëpunimi për Shqipërinë është e interesuar përparimin e sistemit saj ekonomik dhe financiar”, tha  Zv. Sekretari zviceran i Shtetit për Punët e Jashtme Georges Martin. “Që nga 1999 Zvicra dhe Shqipëria kanë rënë dakord shmangin taksimin e dyfishtë dobi dy vendeve. Sot ne e çojmë një hap përpara këtë marrëveshje, duke mundësuar shkëmbimet e informacionit midis autoriteteve”, tha zyrtari i lartë zviceran.

Ai përmendi se Zvicra dhe Shqipëria gëzojnë lidhje ngushta përfshijnë edhe bashkëpunimin për zhvillim ekonomik dhe aftësimin e mjedisit për biznes. “Marrëveshjet mbi taksimin e dyfishtë sigurojnë qytetarëve dhe kompanive banojnë ose operojnë dy vendet tona, u faturohen taksat vetëm një herë. Kjo është mirë për individët dhe gjithashtu mirë për bizneset”, vazhdoi Z. Martin.  

Zv. Ministrja shqiptare e Punëve Jashtme, Odeta Barbullushi theksoi marrëdhëniet shumë mira midis Zvicrës dhe Shqipërisë dhe tha se konsultimet u zhvilluan Ministrinë e Punëve Jashtme janë një instrument diplomatik i dobishëm për rritur lidhjet dypalëshe. Ajo theksoi mundësinë për rritur shkëmbimet ekonomike midis dy vendeve dhe shprehu vlerësim për mbështetjen Zvicra jep përmes Strategjisë Bashkëpunimit 2014-2017. Ajo tha se asistenca e vazhdueshme zvicerane disa fusha parësore për Shqipërinë tregon përkushtimin dhe mbështetjen për proçeset e reformës dhe zhvillimin ekonomik vendit.

marrëveshjen ekzistuese mbi taksimin e dyfishtë mungonte detyrimi për shkëmbyer formalisht informacion mbi taksat dhe ardhurat. Duke iu referuar amendamentit sotëm, Zj. Barbullushi përmendi se ai i mundëson dy qeverive ndajnë informacion dhe japin asistencë administrative lidhje me procedurat e taksave. dy zyrtarët e lartë deklaruan se kjo do kontribuojë për lidhje forta dhe do ketë dobi për komunitetet e biznesit dy vendet. “Një kompani zvicerane apo ndërkombëtare e cila kërkon zgjerojë Shqipëri veprimtarinë e saj ekonomike mund ta bëjë këtë me shumë konfidencë duke ditur se rregullat e duhura taksave janë vend”, tha Zv. Sekretari zviceran i Shtetit.

Para nënshkrimit sotëm, zyrtari zviceran u takua me Ministrin e Punëve Jashtme, Ditmir Bushati. Ai gjithashtu u takua me Ministrin e Energjisë dhe Industrisë, Damian Gjiknuri, ku diskutoi rëndësinë dhe çështjet e energjisë dhe veçanti Gazsjellësin Trans Adriatik (TAP) për cilin Zvicra është shumë e interesuar. Ai gjithashtu u takua me përfaqësues tjerë qeveritarë dhe kreu një vizitë Shkodër ku pa drejtpërdrejt disa nga rezultatet e punës bashkëpunimit zviceran demokratizim, sisteme furnizimit me ujë dhe menaxhim mbetjeve.

Kjo vizitë ishte e fundit një seri vizitave rëndësishme nga zyrtarë lartë zviceranë   vitet e fundit. Zvicra mbështet mënyrë aktive shtegun e integrimit Shqipërisë për BE me një gamë programesh qeverisjen vendore, energji, zhvillim ekonomik dhe shëndetësi me një total prej 88 milionë franga zvicerane për vitet 2014-2017. 

Adresa

Ambasada Shqiptare
Pourtalesstrasse 45 A,
CH-3074 Muri bei, Bern

Tel / Fax

Tel. +41319526010
Fax +4131 9526012
Nr. i emergjences: +41774099729

E-MAIL

embassy.bern@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00