Zhvillohet në Bruksel takimi i shtatë i Këshillit të Stabilizim-Asociimit BE-Shqipëri

U zhvillua sot Bruksel takimi i shtatë i Këshillit Stabilizim - Asociimit BE-Shqipëri, nën kryesiminEdgars RinkēvičMinistrër i Jashtëm i Letonisë, vend i cili mban presidencën aktuale Këshillit BE-së.

Komisioni Evropian u përfaqësua këtë takim nga Komisioneri për Politikën e Fqinjësisë dhe Negociatat e Zgjermit Johannes Hahn, ndërsa delegacioni shqiptar, përbërje cilit ishin Ministrja e Integrimit Evropian znj. Klajda Gjosha dhe Kryetarja e Komisionit parlamentar  Integrimit Evropian dhe e Këshillit Kombëtar Integrimit Evropian, znjMajlinda Bregu, u kryesua nga Ministri i Punëve Jashtme Ditmir Bushati.

Këshilli i Stabilizimi - Asociimit  mblidhet një herë vit për bërë një analizë imët zbatimit Marrëveshjes Stabilizim - Asociimit si dhe për shqyrtuar ecurinë e reformave kyçe kuadër procesit integrimit evropian Shqipërisë.

Këshilli vuri dukje arritjet e Shqipërisë plotësimin e kritereve politike për anëtarësim, luftën kundër korrupsionit, kundër krimit organizuar, si dhe reformën drejtësi

Megjithatë, pavarësisht arritjeve, Shqipëria përballet me sfida rëndësishme dhe duhet intensifikojë reformat pesë fushat parësore, sidomos ato kanë bëjnë me shtetin ligjor dhe sundimin e drejtës ekonomi.

Po ashtuKëshilli i Stabilizim - Asociimit theksoi se dialogu politik konstruktiv e gjithëpërfshirës midis forcave politike vend ështëdomosdoshëm për qëndrueshmërinë e reformave shtet ndërtuese.

lidhje me kriterin ekonomik, Këshilli i StabilizimAsociimit vuri dukje zbatimin mënyrë kënaqshme një pjese madhe projekteve asistencës dhe impenjimin e autoriteteve shqiptare përgatitjen e IPA II.

fjalën e tij, Ministri Bushati shprehu përkushtimin e palës shqiptare përmbushjen e masave dhe kritereve identifikuara bashkërisht me Komisionin Evropian udhërrëfyesin për pesë prioritetet kyçe. Ai theksoi gjithashtu se "procesi i anëtarësimit ofron një orientim si për zbatimin e reformave shtet ndërtuese ashtu dhe për sipërmarrjen ekonomi".

Ministri Bushati vlerësoi se, këtë kontekst, "ne do mirëprisnim dakordësimin e një kalendari hapash konkrete do çonte drejt një rekomandimi pozitiv Komisionit për hapjen e negociatave me Shqipërinë. Kjo qasje graduale do ndihmojë ritmin e reformave dhe ruajtjen e motivimit administratës”.

"Zhvillimet fundit rajonin tonë kanë dëshmuar qartë se ngrirja e proceseve integruese Ballkanin perëndimor mbart rreziqe për stabilitetin e rajonit. kontekstin e sfidave gjeopolitike me cilat përballet rajoni, është e nevojshme BE-ja japë një mesazh politik qartë për forcat politike reformuese rajon", u shpreh Ministri Bushati.

fund takimit, pas shkëmbimit pikëpamjeve mbi situatën  Ballkanin Perëndimor, Këshilli vlerësoi rolin konstruktiv Shqipërisë për stabilitetin rajon, si dhe linjëzimin e qëndrimeve Shqipërisë me vendimet e politikës jashtme dhe sigurisë BE-së

Gjatë konferencës për shtyp, Komisioneri Hahn shprehu besimin se "Shqipëria do vijojë progresin e qëndrueshëm rrugën e saj drejt BE-së".

Adresa

Ambasada Shqiptare
Vekiareli 7 Filothei 15237,
Athens. GR

Tel / Fax

Tel. +30 210 6876212
+30 2106876213
+30 2106876215
+30 210 6876200
Fax. +30 210 6876223
Nr. i emergjencave : +30 694165 8183

E-MAIL

embassy.athens@mfa.gov.al
Zyra Konsullore

consulate.athens@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00
Sektori Konsullor
9:00-14:30