Marrëdheniet dypalëshe

Marrëdheniet politike midis dy vendeve tona mund konsiderohen momentin e tyre mirë.

Ky vlerësimin i atribuohet nivelit lartë dialogut politik.

Gjatë vitit 2015 janë realizuar dy vizita nivel kryeministror dhe jo vetëm.

·         28 shkurt 2015 - Kryeministri Rama realizoi, pas shumë vitesh, vizitë zyrtare  Bukuresht.

·         26 maj 2015 – Kryeministri rumun Victor Ponta, i shoqëruar nga Ministri i Jashtëm Bogdan Aurescu, mori pjesë Samitin e Krerëve Shteteve dhe Qeverive Procesit Bashkëpunimit Vendeve Evropës Juglindore (SEECP).

Shqipëria dhe Rumania janë anëtare gjitha nismat rajonale dhe shumë organizata e organizma ndërkombëtare.

dy vendet ndajnë vlerësimin se bashkëpunimi rajonal është një shtyllë e rëndësishme politikën e tyre jashtme dhe me impakt drejtpërdrejtë zhvillimin dhe prosperitetin e brendshëm. Rumania, si vend anëtar i BE, dhe Shqipëria, si vend kandidat BE, konsiderojnë si thelbësore për rajonin integrimin evropian gjitha vendeve Ballkanit Perëndimor.

Si dy vende partnere dhe aleate NATO, Shqipëria dhe Rumania besojnë fort se dy shtete konsoliduara rajon kontribuojnë jo vetëm për paqen dhe sigurine kolektive tij, por edhe gjerë, duke promovuar demokraci dhe liri vende tjera ku ka konflikte, bashkëpunim ngushtë me partnerë strategjikë si SHBA dhe vende tjera NATO-s dhe BE-së.  

Nga pikëpamja ekonomike, rritja dhe diversifikimi i shkëmbimeve tregtare, rritja e investimeve rumune fushën e prodhimit energjisë elektrike, ndërtimin e infrastrukturës energji (ndërtimi i HEC-ve), industrinë e erës, industrinë kimike, tekstile, agro-biznes, etj, do jenë prioritete bashkëpunimit ekonomik dypalësh.

Adresa

Ambasada Shqiptare
Str.Duiliu Zamfirescu no.7,
Sector1 , Bucuresti

Tel / Fax

Tel.: +40212119829
Fax.: +40212108039
Numri i emergjences: +40 733368444

E-MAIL

embassy.bucharest@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00