Marrëdheniet dypalëshe

                                                            dhënat kryesore

Marrëdhëniet diplomatike:
Vendosur  Prill, 1922 me njohjen e Shtetit Shqiptar nga Japonia
20 Qershor, 1930, Nënshkrimi i Marrëveshjes Parë Tregëtare
1935, Konsullata e Nderit e Mbretërisë Shqipërisë Osaka
Mars, 1981 ri-vendosja e marrëdhënieve
Dhjetor, 2005 Hapja e Ambasadese RSH, Tokio
Prill, 2009: Perfaqesimi ne nivel Ambasadorial

Mars 2016, Qeveria japoneze miratoi hapjen e Ambasades se Japonise ne Tirane (hapje zyrtare ne Janar 2017)

Shtetasit japonez rezident Shqipëri: 5

Tregtia me Japoninë:
Eksporte Japoni:  153,000,000 ¥
Importe nga Japonia: 252,000,000 ¥

Bashkëpunimi ekonomik i Japonisë:
Ndihma-Kredi: ¥ 18,000,000,000
Grante:  ¥ 4,000,000,000
Bashkëpunimi Teknik: ¥ 1,600,000,000

 

Vizitat VIP
Nga Japonia Shqipëri

1991, Shkurt:       Zëvendës Drejtor i Përgjithshëm për Çështje Evropiane, MPJ Japoni, z. Takashima
1994 Prill:            Zëvendës Drejtor i Përgjithshëm për Çështje Evropiane, MPJ Japoni, z. Tsumori
1999:                    Drejtori i Përgjithshëm i Departamentit Bashkëpunimit Shumëpalëshe , MPJ Japoni, z. Ueda
2008, Nëntor:      Zëvendës Drejtori i Përgjithshëm për Çështjet Evropiane, MPJ Japoni, z. Fukushima
2009, Maj:           Zv/Ministri Parlamentar i Punëve Jashtme , MPJ Japoni , z. Yasutoshi Nishimura
2013, Maj:           Zv/Ministri Parlamentar i Punëve Jashtme , MPJ Japoni , z. Minoru Kiuchi
2014, Shkurt:       Zv/Ministri Parlamentar i Punëve Jashtme , MPJ Japoni , z. Takao MAKINO

 

Nga Shqipëria Japoni

1990, Nentor:      Ministri i Punëve Jashtme, z. Reis Malile
1994, Maj:           Ministri i Punëve Jashtme, Dr. Alfred Seregi
1998, Nentor:      Ministri i Punëve Jashtme, z. Paskal Milo
2004, Prill:          Ministri i Punëve Jashtme, Dr.Kastriot Islami
2006, Maj:          Ministri i Punëve Jashtme, z. Besnik Mustafaj
2006, Dhjetor:    Ministri i Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës, z.Genc Ruli
                           Ministri i Punëve Publike, Transportit dhe Telekomunikacionit, z. Lulzim Basha
2008, Shkurt:     Kryeministri, Prof. Dr. Sali Berisha
2008, Tetor:       Ministri i Arsimit, z. Fatos Beja
2011, Nentor     Ministër i Punëve Jashtme, z. Edmond Haxhinasto
2012, Prill         Kryetarja e Kuvendit, zj. Jozefina Topalli, Zv/Kryetari z. Vangjel Tavo, z. Pandeli Majko (deputet),
                          z. Edi Paloka (deputet)          

Prill 2015            Minister i Puneve te Jashtme, z.  Ditmir Bushati
 

Marrëveshjet dypalëshe:

 

1. Marrëveshje me shkëmbim notash ndërmjet Qeverisë Republikës Shqipërisë dhe Qeverisë Japonisë për financimin e projektti grantit për rritjen e prodhimit bujqësor, nënshkruar 16 qershor 1999, hyrë fuqi datën e nënshkrimit.

2. Kontratë ndërmjet Ministrisë Bujqësisë dhe Ushqimit Republikës Shqipërisë dhe Marubeni Coorparatin për mbështetjen makineri dhe pajisje për rritjen e prodhimit ushqimor, nënshkruar 2.11.1999, hyrë fuqi datën e nënshkrimit.

3. Shkëmbimi i notave ndërmjet Qeverisë Republikës Shqipërisë dhe Qeverisë Japonisë lidhur me dhënien e grantit nga Qeveria japoneze për mbështetjen e rregullimeve strukturore si ndihmë buxhetore, nënshkruar 09.03.2001, hyn fuqi datën e nënshkrimit.

4. Shkëmbimi i notave ndërmjet Qeverisë Republikës Shqipërisë dhe Qeverisë Japonisë lidhur me dhënien e grantit nga Qeveria japoneze për financimin e projektit “ Për rritjen e prodhimit ushqimor Shqipëri, 2KR, nënshkruar 09.03.2001, hyn fuqi  datën e nënshkrimit.  

5. Marrëveshje për financimin e projektit për rritjen e prodhimit shqiptar 2KR në Shqipëri ndërmjet Qeverisë së Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë së Japonisë, nënshkruar më 24.03.2004, hyn në fuqi në datën e nënshkrimit.

6. Marrëveshje ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë Japoneze me shkëmbim notash për projektin e përmirësimit e pajisjeve rajonale dhe të rrethit në jug të Shqipërisë, nënshkruar më 2.12.2004, hyrë në fuqi më 9.12.2004.

7. Marrëveshje e nënshkruar me shkëmbim notash ndërmjet Qeverisë së Republikës së Shqipërisë dhe Qeverinë japoneze për trajnimet e datës 4.4.2004, datë e hyrjes në fuqi e kësaj marrëveshje.

8. Marrëveshje me shkëmbim notash për projektin e studimit të kanalizimeve të Tiranës, bërë më 2.2.2005, hyrë në fuqi në datën e nënshkrimit.

9. Marrëveshje teknike me shkëmbim notash me Japoninë për Trajnimet e grupeve shqiptare në fusha me interes reciprok, nënshkruar më 4.4.2005, hyrë në fuqi në datën e nënshkrimit.

10. Marrëveshje e bashkëpunimit teknik ndërmjet Qeverisë së Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë së Japonisë, nënshkruar më 15.12.2006, hyrë në fuqi më 20 prill 2007.

11. Marrëveshje për heqjen e vizave te pasaportave diplomatike me Japoninë, shkëmbimi i notave u bë më 9.11.2007, hyrë në fuqi më 10.12.2007.

12. Marrëveshje me shkëmbim notash për financimin e projektit për përmirësimin e sistemit të largimit të ujërave të zeza të Tiranës së madhe ndërmjet Qeverisë së Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë së Japonisë, nënshkruar më 15.04. 2008, hyrë në fuqi në datën e nënshkrimit.

13. Marrëveshje huaje për financimin e projektit për përmirësimin e sistemit të largimit të ujërave të zeza të Tiranës së madhe ndërmjet Qeverisë së Republikës së Shqipërisë dhe Bankës Japoneze, nënshkruar më 30 qershor 2008.

14. Marrëveshje me shkëmbim notash ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë së Japonisë mbi marrëveshjen e grantit për të ndihmuar në promovimin e stabilitetit dhe zhvillimit ekonomik të  Republikës së Shqipërisë, nënshkruar më 15.4.2008, hyrë në fuqi në datën e nënshkrimit.

15. Marrëveshje me shkëmbim notash ndërmjet Qeverisë së Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë së Japonisë, për financimin e projektit për përmirësimin e paisjeve mjekësore në qëndrat rajonale të emergjencës, në Republikën e Shqipërisë, nënshkruar më 17.12.2009.

Adresa

Ambasada e Republikës së Shqipërisë
4F Hokkoku Shimbun Bldg.
6-4-8 Tsukiji, Chuo-ku.
Tokyo 104-0045

Tel / Fax

Tel. 03-3543-6861
Fax: 03-3543-6862
Nr. i emergjences: 03-3543-6861

E-MAIL

embassy.tokyo@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë – E Enjte 9.00 – 17.00
E premte 9.00 – 15.00