Barazia gjinore thelbësore për zhvillimin

“Jemi shumë krenarë jemi një vend udhëheqim përmes shembullit Europë, duke pasur 50% gra dhe 50% burra çdo këshill bashkiak.”

Rëndësia dhe roli i gruas vendimmarrjen politike dhe publike Shqipëri ishte thelbi i fjalimit, me cilin ju drejtua Kryeministri Edi Rama Samitit "Global Leader Woman” New York, i iniciuar nga Presidenti kinez, Xi Jinping.

“Një nga arritjet tona prekshme është rritja e përfaqësisë grave vendimmarrjet politike dhe publike. Aktualisht, përfaqësimi i grave Parlamentin e sotëm shqiptar ka arritur 21%, kurse kabinetin unë drejtoj gratë ministre janë 7 nga 19. zgjedhjet e fundit vendore, ne shkuam tej dhe bëmë një hap gjigand përpara duke imponuar kuota për gjithë këshillat bashkiakë. Tani, jemi shumë krenarë jemi një vend udhëheqim përmes shembullit Europë, duke pasur 50% gra dhe 50% burra çdo këshill bashkiak.”

Shqipëria, theksoi tej fjalën e tij Kryeministri, ka marrë angazhime rëndësishme ligjore, nivel kombëtar dhe ndërkombëtar, për luftuar diskriminimin dhe për promovuar barazinë gjinore. Qeveria shqiptare e ka vendosur barazinë gjinore qendër axhendës saj dhe se një sërë arritjesh janë shënuar, por se ajo mbetet ende një sfidë për t’u çuar përpara.

“Unë do them shkurtimisht vetëm tre aspekte sfidave me cilat shoqëria shqiptare po përballet, duke premtuar njëjtën kohë një angazhim efektiv gjitha institucioneve përgjegjëse për zbatimin e tyre.

E para, fuqizimi ekonomik i grave, duke rritur dhe përmirësuar aksesin kreditim, si edhe promovimi dhe zgjerimi i programeve punësimit për gratë dhe vajzat. Duke ngushtuar, kështu, hendekun e papunësisë dhe duke rritur pjesëmarrjen e grave tregun e punës.

E dyta, parandalimi dhe ulja e dhunës kundër grave, dhe dhuna familje, eliminimi i diskriminimit gjinor arsim, shëndetësi, media, duke përforcuar mekanizmat ligjorë dhe institucionalë, si edhe përmirësimi i mekanizmave monitorimit dhe vlerësimit.

Dhe e treta, rritja e pjesëmarrjes grave organizmat politikë dhe vendimmarrës, si edhe përfaqësimi qendror dhe vendor i grave pozicione manaxheriale dhe profesionale gjithë organizmat e administratës publike, duke përfshirë pjesëmarrjen e grave forcat policore dhe ato armatosura.”

fund fjalës tij Kryeministri Edi Rama ka përsëritur edhe një herë angazhimin e qeverisë shqiptare për vazhduar për përmbushjen e Deklaratës Pekinit, si edhe Plan-Veprimit, si një udhërrëfyes gjithëpërfshirës rrugën e arritjes barazinë gjinore.
 

Adresa

Ambasada Shqiptare
Vekiareli 7 Filothei 15237,
Athens. GR

Tel / Fax

Tel. +30 210 6876212
+30 2106876213
+30 2106876215
+30 210 6876200
Fax. +30 210 6876223
Nr. i emergjencave : +30 694165 8183

E-MAIL

embassy.athens@mfa.gov.al
Zyra Konsullore

consulate.athens@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00
Sektori Konsullor
9:00-14:30