Ministeriali në Amsterdam: ndërveprim i përforcuar i BE-së me vendet e Ballkanit Perëndimor

 

Ministri i Punëve Jashtme, z. Ditmir Bushati mori pjesë takimin e Ministrave Punëve Jashtme BE-së dhe vendeve kandidate, i cili u zhvillua Amsterdam.

Diskutimet u përqendruan mbi përballjen me krizën e refugjatëve, si dhe mbi efektet anësore kësaj krize për BE-në dhe Ballkanin Perëndimor.

fjalën e tij gjatë takimit Ministri Bushati insistoi mbi efektet destabilizuese krizës refugjatëve mbi proceset zhvillimore dhe reformuese rajonit. “Përmasat e krizës kanë krijuar pikëpyetje mbi aftësitë e vendeve prekura për mbajtur gjallë procesin e zgjerimit BE-së duke u përballur njëkohësisht me pasojat e krizës”, u shpreh Ministri Bushati.

këtë kontekst, Shqipëria do qëndrojë konsistente me angazhimet ka marrë kundrejt partnerëve evropian prej tetorit vitit kaluar. “Jemi shprehur qartazi se jemi gatshëm jemi pjese e zgjidhjes kësaj krize, sigurisht kuadër kapaciteteve modeste disponojmë dhe një bashkëpunimi dhe mbështetjeje përforcuar BE-së”, tha Ministri Bushati.

Gjatë punimeve, pjesëmarrësit analizuan edhe skenarë ndryshëm ecurisë krizës refugjatëve muajt vijim, si dhe vlerësuan risqet nga pikëpamja e sigurisë.

Risku rrugët e përdorura nga refugjatët kalojnë nga Shqipëria u cilësua si i ulët nga analiza ekzistuese, por Shqipëria do vijojë monitorojë situatën bashkëpunim ngushtë me vendet fqinje dhe agjencitë e specializuara BE-së dhe OKB-së.

Ministri Bushati shpjegoi se “Shqipëria po bashkëpunon ngushtë me Italinë, jo vetëm kuadër operacioneve policive kufitare por edhe atë monitorimit trafikut detar pellgun Adriatik, mënyrë parandalojmë aktivitetet e grupeve mund kërkojnë shfrytëzojnë tragjedinë e refugjatëve”.

“Kriza e refugjatëve ka nxjerrë pah një ndërveprim përforcuar BE-së me vendet e Ballkanit Perëndimor. Ky moment duhet shfrytëzuar për siguruar mbarëvajtjen e proceseve demokratizuese dhe shtet-ndërtuese rajonin tonë”, u shpreh Ministri Bushati.

kuadër punimeve ministerialit, z. Bushati kreu gjithashtu bisedime me disa homologë, fokusi i cilave ishte ecuria e reformave shtet-ndërtuese, kuadër pesë prioriteteve kyçe për çeljen e bisedimeve për anëtarësimin e Shqipërisë BE.
 

Adresa

Ambasada Shqiptare
Vekiareli 7 Filothei 15237,
Athens. GR

Tel / Fax

Tel. +30 210 6876212
+30 2106876213
+30 2106876215
+30 210 6876200
Fax. +30 210 6876223
Nr. i emergjencave : +30 694165 8183

E-MAIL

embassy.athens@mfa.gov.al
Zyra Konsullore

consulate.athens@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00
Sektori Konsullor
9:00-14:30