Ministri Bushati merr pjesë në Sesionin e 125 Ministror të Këshillit të Evropës në Bruksel

Ministri i Punëve  Jashtme, z. Ditmir Bushati, mori pjesë  Sesionin e 125 Ministror  Këshillit  Evropës, u zhvillua Bruksel këtë takim morën pjesë Ministrat e Punëve Jashtme 47 vendeve anëtare Këshillit Evropës.

Gjatë punimeve  Sesionit Ministror  u diskutua mbi Raportin e dytë Sekretarit Përgjithshëm Këshillit  Evropës, i cili fokusohet mbi situatën e demokracisë, shtetit ligjor dhe  drejtave njeriut Evropë dhe trajton aspekte veçanta sigurisë demokratike  kontinentin tonëNjëkohësisht, kuadër kontributit dhe rolit ekskluziv Këshillit  Evropës  vendosjen e standardeve ligjore luftën kundër terrorizmit, Ministrat miratuan Deklaratën dhe Planin e Veprimit 2015-2017  KiE-s kundër ekstremizmit dhunshëm dhe radikalizmit çon terrorizëm. Gjithashtu, u ra dakord për tekstin e Protokollit shtesë Konventës  KiE-s kundër Terrorizmit, me fokus veçantë ndaj luftëtarëve  terroristë huaj.

Ministrat i kushtuan vëmendje veçantë rolit Këshillit  Evropës  përgjigje krizave aktuale dhe konflikteve  Evropësi dhe situatës humanitare me pasoja tragjike për jetët njerëzore  Mesdhe.

fjalën e tij, Ministri Bushati vlerësoi raportinparaqitur nga Sekretari i Përgjithshëm Jagland, duke theksuar rolin e Këshillit  Evropës  sigurinë demokratike  kontinentit tonë. Viti 2015 shënon 20 vjetorin e anëtarësimit Shqipërisë  këtë organizatë. Përgjatë kësaj periudhe vendi ynë ka bërë hapa rëndësishëm përpara forcimin e demokracisë, drejtave njeriut dhe shtetit drejtës, dhe sot është një vend kandidat i BE-së e faktor i rëndësishëm stabilitetin rajonal.

Ministri nënvizoi rëndësinë merr rajoni i Ballkanit Perëndimor situatën aktuale  krizës dhe konflikteve  lindje dhe jug kontinentit si dhe flukseve migratore  Mesdhe kuadër situatave konfliktit  Evropë, Ministri theksoi rëndësinë i kushton Shqipëria sfidave sigurisë si dhe evidentoi faktin se sot organizohet Tiranë Ministeriali mbi Luftën Kundër Dhunës Ekstreme, vijim takimit parë, mbajtur Shtëpinë e Bardhë

Referuar zhvillimeve fundit Maqedoni, Ministri Bushati u shpreh: " Do doja tërhiqja vëmendjen tuaj mbi zhvillimet Maqedoninë fqinje. Nuk i referohem këtu vetëm luftimeve, shkatërrimit dhe humbjes jetëve qytetin e Kumanovës pak ditë parë, ngjarje , jo vetëm për shkak përbërjes etnike komplekse Maqedonisë, kërkojnë transparencë plotë. Marrëdhëniet ndëretnike janë jetike për ekzistencën e Maqedonisë, ashtu sikundër është dhe zbatimi i plotë i Marrëveshjes Ohrit. T’i quash zhvillimet e fundit Maqedoni përplasje me karakter ndër-etnik dhe ndër-fetar është shumë se sa një pakujdesi, është papërgjegjshmëri dhe përpjekje për ndezur tensione ndëretnike. Kjo nuk është interesin e sigurisë Maqedonisë, rajonit apo vetë Evropës". 

Ministri vlerësoi rolin e rëndësishëm ka luajtur Këshilli i Evropës ankorimin e Kosovës komunitetin evropian vlerave, si dhe theksoi se: " Qëllimi ynë parësor është sigurojmë gjithë qytetarët evropianë, pa përjashtim, gëzojnë standardet e drejtave njeriut, demokracisë dhe shtetit drejtës garantuara nga Konventa Evropiane e Drejtave Njeriut dhe nga i gjithë sistemi ynë i konventave. Për këtë arsye, sa parë anëtarësohet Kosova Këshillin e Evropës, aq shpejt shtetasit kosovarë do mund gëzojnë mbrojtjen ofron sistemi ynë i konventave. Mbajta e Kosovës jashtë e privon atë dhe shtetasit e saj nga mbështetja jetike kjo organizatë ofron sa i përket përforcimit sigurisë demokratike".

përfundim punimeve sesionit Ministror, Kryesia e radhës e Këshillit  Evropës i kaloi Bosnjë-Hercegovinës për 6 muajt e ardhshëm.

Adresa

Ambasada Shqiptare
Vekiareli 7 Filothei 15237,
Athens. GR

Tel / Fax

Tel. +30 210 6876212
+30 2106876213
+30 2106876215
+30 210 6876200
Fax. +30 210 6876223
Nr. i emergjencave : +30 694165 8183

E-MAIL

embassy.athens@mfa.gov.al
Zyra Konsullore

consulate.athens@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00
Sektori Konsullor
9:00-14:30