Përfaqësuesja e Lartë e Bashkimit Evropian Federica Mogherini viziton Tiranën

Përfaqësuesja e Lartë e Bashkimit Evropian për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë dhe Zv. Presidente e Komisionit Evropian, Federica Mogherini vizitoi sot Tiranën.

Ecuria e reformave ndërmarra nga qeveria shqiptare lidhen me plotësimin e prioriteteve kyçe për hapjen e negociatave anëtarësimit dhe koordinimi i përpjekjeve përbashkëta menaxhimin e sfidave me cilat përballet mjedisi i sigurisë kontinent, ishin çështjet kryesore u trajtuan takim.

Znj. Mogherini u njoh me zhvillimet fundit procesin e reformave shtet-konsoliduese lidhen ngushtë me procesin e integrimit evropian vendit. Pala shqiptare theksoi mënyrë veçantë gatishmërinë për vijuar me vendosmëri përmbylljen e reformës drejtësi, mbi bazën e Opinionit Komisionit Venecias, si një hallkë vendimtare procesin e transformimit modernizues vendit.

Ajo vlerësoi angazhimin e qeverisë shqiptare procesin e reformave dhe evidentoi kontributin kanë këto reforma për një proces efikas integrimit evropian vendit. GjithashtuPërfaqësuesja e Lartë e Bashkimit Evropian shprehu vlerësim lartë për rolin aktiv dhe konstruktiv Shqipërisë rajonpër linjëzimin e plotë politikës sonë jashtme me atë BE-së, si dhe për kontributin e Shqipërisë përballimin e sfidave sigurisë.

Gjatë diskutimit mbi sfidat e sigurisë dhe krizën e refugjatëve me cilat përballet sot BE dhe vende Ballkanit Perëndimor, u evidentua nevoja momente tilla çojnë një thellim mëtejshëm bashkëpunimit midis BE-së dhe rajonit tonë, mirë konsolidimit procesit demokratik rajon dhe sigurisë kontinentit tonë

U theksua vendosmëria e Shqipërisë për luajtur një rol aktiv forcimin e bashkëpunimit midis vendeve rajonit tonë duke nënvizuar nismën e Shqipërisë për organizimin Tiranë takimit Ministrave Punëve Jashtme vendeve Ballkanit Perëndimor, me pjesëmarrjen e Komisionerit Hahn, si një hap thellimin e bashkëpunimit kuadrin e Procesit Berlinit.

Me qëllim forcimin e mëtejshëm bashkëpunimit midis Shqipërisë dhe BE-së fushën e sigurisë, Ministri Bushati dhe Përfaqësuesja e Lartë Mogherini nënshkruan “Marrëveshjen midis Bashkimit Evropian dhe Këshillit Ministrave Republikës Shqipërisë mbi procedurat e sigurisë për shkëmbimin dhe mbrojtjen e informacionit klasifikuar”. Nënshkrimi i kësaj marrëveshjeje krijon kushtet ministritë dhe institucionet shtetërore vendit tonë lidhin marrëveshje cilat përfshihet shkëmbimi i informacionit klasifikuar me Bashkimin Evropian niveleve larta klasifikimit sigurisë. Kjo marrëveshje përbën një hap rëndësishëm kuadër intensifikimit bashkëpunimit Shqipëri – BE fushën e sigurisë

Adresa

Ambasada Shqiptare
Vekiareli 7 Filothei 15237,
Athens. GR

Tel / Fax

Tel. +30 210 6876212
+30 2106876213
+30 2106876215
+30 210 6876200
Fax. +30 210 6876223
Nr. i emergjencave : +30 694165 8183

E-MAIL

embassy.athens@mfa.gov.al
Zyra Konsullore

consulate.athens@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00
Sektori Konsullor
9:00-14:30